TV NL EN

Poubelle en de Europese Crisis

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. De revolutie op de Maidan, wegebbend vertrouwen in Europarlementariërs en terreuraanslagen waar we als Europa geen antwoord hebben. In zijn net verschenen roman Poubelle schildert schrijver en journalist Pieter Waterdrinker een ontluisterend portret van het zwalkende en verwende Europa. Ook Frank Westerman zit in zijn Een woord, een woord de actuele Europese crises op de huid. Welk weerwoord hebben we tegen terreur?

In De Balie duidden twee Nederlandse schrijvers een Europa in verwarring. Waar Waterdrinker dit doet via de roman, doet Westerman het via de non-fictie. Wat kan de ene kunstvorm wat de andere niet kan. En hoe kunnen we de recente geschiedenis en huidige ontwikkelingen het best duiden? Een gesprek over de nasleep van de aanslagen op Charlie Hebdo en in Parijs, over de rol en missie van de schrijver en de lessen van twee bepalende boeken uit 2016. Met de mooiste fragmenten uit Poubelle en Een Woord Een Woord door Anne van Veen.

Moderator: Yoeri Albrecht Pieter Waterdrinker schreef romans als Liebmans ring, Duitse Bruiloft, Lenins Balsem en De Correspondent. Waterdrinker werd meermaals genomineerd voor diverse literaire prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs, de Bob den Uylprijs en de prestigieuze Impac Literary Dublin Award. Daarnaast schrijft hij als correspondent voor De Telegraaf. Frank Westerman was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met De Graanrepubliek en Ingenieurs van de ziel. El Negro en ik werd bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Zijn roman Stikvallei werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.