TV NL EN

Project Europa #4: Nederland Gidsland

DUUR
90 minuten

  Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Nederland wordt op 1 januari 2016 voorzitter van de Europese Unie, een moment waarop de EU zich voor grote vraagstukken geplaatst ziet. Hoe ziet de toekomst van Project Europa eruit? Wat zou Nederland op de agenda moeten zetten? En wat moet Nederland zelf veranderen om geloofwaardig te zijn als voorzitter van de EU? De slotaflevering van de vierdelige reeks Project Europa In De Balie beschouwen we met presentator Roland Duong (o.a. De Slag om Europa, De Slag om Nederland) het voorzitterschap van Nederland in relatie tot de toekomst van de Europese Unie. Én we houden Nederland een spiegel voor: want wie een voorbeeldfunctie in Europa wilt vervullen, moet óók kritisch naar zichzelf kijken. Zoals onze reputatie als belastingparadijs. Hoe straalt die af op Europa? Maakt de belastingconcurrentie in Europa de EU zwak ten opzichte van zijn vijanden? Met o.a:
– Philippe Lamberts, fractieleider van de Groene Fractie in het Europees Parlement
– Caroline de Gruyter, correspondent Europa van NRC Handelsblad, vertelt over de rol van Nederland in Europa
– Laurens-Jan Brinkhorst, voormalig staatsman en vicepremier, spreekt over de eerdere voorzitterschappen van Nederland
– Arend Jan Boekestijn, voormalig VVD-politicus en historicus, over de cruciale keuzes die Europa nu moet maken
– Indra Römgens, onderzoeker bij SOMO De toegang is gratis, wel is aanmelden verplicht. Meld je aan via de 'Koop Tickets'-knop.   Wil je op de hoogte blijven van het nieuws omtrent dit programma? Klik hier voor ons Facebook event.   Project Europa:
In 2016 wordt Nederland voorzitter van de Europese Unie. In een vierdelige reeks onderzoeken De Balie en Appelbaum in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement de belangrijkste thema’s die op dit moment spelen. Met op 3 september Fort Europa, op 11 oktober Als één blok achter TTIP en 2 november Een vuist tegen Poetin?. Redactie: Tim Wagemakers (De Balie), Jochem Salemink (Appelbaum).