TV NL EN

Project Europa: Wat vindt Nederland?

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Na het Brexit-referendum overleggen lidstaten koortsachtig hoe het verder moet met Europa. Is de Europese Unie een op hol geslagen regelmachine of de enige manier om de vraagstukken van deze tijd het hoofd te bieden?   “Nederland ziet in meerderheid de meerwaarde van de Europese Unie: een meerderheid ziet een Nexit niet zitten en steunt het lidmaatschap van de Europese Unie.” Dat bleek eerder deze maand uit een uitgebreid Europa-onderzoek dat GroenLinks door TNS Nipo liet uitvoeren. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse kiezer zich moeilijk verbindt met het Europese Parlement en zich doorgaans matig geïnformeerd voelt. Ook de werking en taken van Europese instellingen zijn voor veel mensen onbekend. Maakt onbekend ook onbemind? Wat is er nodig om de complexiteit van ‘Brussel’ te begrijpen? En hoe komen we eigenlijk aan ons beeld van de Europese Unie? In Project Europa: Wat vindt Nederland? ontleedt De Balie, in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement, de argumenten achter de mening en kijken we naar de beeldvorming rondom Europa. Hoe kunnen we onze eigen mening over Europa nog beter versterken, bevragen of bekritiseren? Met o.a.:
– Bas Eickhout, europarlementariër GroenLinks
– Manuel Kaal ​en Rogier van Kalmthout ​over de uitkomsten van het onderzoek
– Marjory van den Broeke, leidt de afdeling persvoorlichting van het Europees Parlement. Ze heeft Engelse literatuur en letterkunde gestudeerd aan de UvA en een BSc in de politieke wetenschappen van de Britse OU. In het verleden heeft ze onder meer gewerkt voor het Amerikaanse persbureau AP en de Wereldomroep.
– Arend Jan Boekestijn, voormalig VVD-politicus en historicus, over hoe machtig of machteloos Europa eigenlijk is.
– Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht en decaan van University College. Daarnaast is Segers staflid van de WRR en veelgevraagd commentator op radio en televisie.
– Anne van der Schoot, journalist, momenteel werkzaam voor Bloomberg News, voormalig EU-correspondent in Brussel voor ANP. Studeerde Communicatiewetenschap in Nijmegen en Journalistiek aan de Uva. Moderator van de avond is Roderick Veelo. Toegang is gratis maar meldt u wel aan via de koop tickets knop.