TV NL EN

Rajae El Mouhandiz – Thuis, Ontheemd #2

Een ontwapenende muziektheatervoorstelling over de ruimte die een vrouw mag en kan innemen, met storytelling, muziek en video.

In samenwerking met
Het Huis van Asporaat

Thuis, Ontheemd #2

Nieuwe maker en artistieke duizendpoot Rajae El Mouhandiz voert je mee naar bijzondere plekken en momenten in haar leven met verhalen, muziek en prachtige beelden. Een ontwapenende muziektheatervoorstelling over de ruimte die een vrouw mag en kan innemen, met storytelling, muziek en video. El Mouhandiz gaat voorbij de cultuurclash, vertelt openhartig over haar leven en neemt je mee in haar verrassende en genuanceerde kijk op de wereld.

In Thuis, Ontheemd #2 brengt Rajae een ode aan de vrouw aan de hand van 17 inspirerende voorbeelden van over de hele wereld. We maken óók kennis met de jonge Rajae, die als baby vanuit Marokko in een flat in Amsterdam Osdorp terecht komt en op haar vijftiende huis en haard verlaat om artiest te worden. We ontmoeten haar moeder Habiba en haar Nederlandse adoptieoma Mia. Habiba scheidt in 1982 van haar man, ondanks dat het voor de wet en door haar familie verboden is. Maar dan komt ze erachter dat vijf kinderen opvoeden in een vreemd land misschien wel een onmenselijk grote opdracht is. Oma Mia heeft het wel gezien bij de hockey en de Rotary en besluit taalles te gaan geven aan analfabeten, waardoor zij de kleine Rajae ontmoet en zich met de beste bedoelingen over haar ontfermt.

Nagesprek

Na afloop van de voorstelling is er een panelgesprek over de thema’s uit Thuis, Ontheemd #2: de ruimte die je als vrouw kunt innemen, de verhalen die verteld worden, het belang van meerstemmige perspectieven en vrouwen die bezig zijn om meer ruimte in te nemen. In het panel neemt kunstenaar Salima Essakkati plaats, die als ‘avant garde imam’ de mogelijkheden van het concept imam opnieuw uitvindt. Agnes Cremers werkt met het project F-Site aan meer verhalen over vrouwen in de geschiedenislessen op scholen. Rajae El Mouhandiz maakt in haar werk verhalen complexer, waardoor nuance ontstaat en er geen ruimte meer is voor oordeel. Het gesprek wordt geleid door Leila Prnjavorac, als onder andere presentator en coach al jarenlang zeer betrokken bij de thematiek. Het publiek wordt van harte uitgenodigd een bijdrage aan het nagesprek te leveren.

Mede mogelijk gemaakt door:

Rajae El Mouhandiz (spel), Wieke ten Cate (regie), Annet Bremen (tekst), Bouba Dola (video), Rajae El Mouhandiz (muziek), Bamba Al Mansour | Blackstereo (muziek) en Vera Selhorst (decorontwerp).

Speakers

Rajae El
Mouhandiz
Spel, muziek en songteksten.
Leila PrnjavoracAllround presentator, dagvoorzitter, trainer, projectcoördinator en spreker bij haar bureau LVision.
Salima EssakkatiKunstenaar
Agnes CremersPubliekshistorica en projectleider van F-site.

“De vrouwen waar El Mouhandiz over vertelt zijn gelaagd en niet te beschrijven in eenzijdige narratieven.”

“Een intelligente deconstructie van de autobiografische solovoorstelling, waar identiteit vaak wel wordt verpakt in één alomvattende vertelling.”