TV NL EN

Rebelse schrijvers

Multatuli werd door sommigen gezien als dwarsligger, door andere als held. Kunnen en moeten schrijvers van nu net zo’n impact hebben als Multatuli? Met o.a Elsbeth Etty, Maartje Wortel, Vamba Sherif en muziek van Aafke Romeijn.

Programmamaker
Zara Toksöz
Taal
Nederlands

Rebelse schrijvers

Multatuli schreef twee eeuwen geleden een aanklacht tegen de gevestigde orde en kwam als schrijver in opstand tegen zijn tijdgeest. Hoe zit het met Nederlandse schrijvers van deze tijd, wie zijn onze rebellen? Wie zijn onze Multatuli’s?

In dit programma gaan we samen met literatuurcriticus Elsbeth Etty, schrijvers Vamba Sherif en Maartje Wortel én biograaf van Eduard Douwes Dekker, Dik van der Meulen opzoek naar de rol van schrijvers van nu in het publieke debat. Zangeres Aafke Romeijn zorgt voor muzikale reuring.

“Half goed is niet goed, half waar is niet waar, halfheid leidt tot niets”, schrijft Multatuli in 1860. Hij ageerde tegen Nederlands koloniaal gezag in Nederlands-Indië, maar ook vóór vrouwenemancipatie en algemeen kiesrecht. Zijn ideeën veroorzaakten een verschuiving in de publieke opinie van toen. Hij zorgde voor ophef, boosheid, én waardering. Door sommigen gezien als dwarsligger, door andere als held. Kunnen Nederlandse schrijvers van nu nog zo’n impact hebben? En op welke manier kunnen zij dit doen?


Dit programma is gemaakt naar aanleiding van de 199ste geboortedag van Multatuli (Pseudoniem van Eduard Douwes Dekker).

Dit programma is in samenwerking gemaakt met stichting Hope XXL en het Multatuli Genootschap.

Foto Vamba Sherif door Chris van Houts
Foto Aafke Romeijn door Marc Deurloo

Speakers

Elsbeth EttyAuteur, columniste, literair recensente en voorzitter van het Multatuli Genootschap.

Maartje WortelAuteur en columniste.
Vamba SherifAuteur, journalist en filmrecensent.
Aafke RomeijnZangeres en schrijver.
Dik van der MeulenNeerlandicus, schrijver en biograaf van Eduard Douwes Dekker.
Sarah SluimerModerator