In korte tijd is radicaal-rechts een factor van belang geworden in Europa. Hoe is dat zo gekomen en waar gaat de populistische golf ons brengen? Naar aanleiding van zijn nieuwe boek, Opstand, gaan we hierover in gesprek met schrijver en journalist Marijn Kruk.
Een illiberale contrarevolutie waart door het Westen en bracht op tal van plaatsen radicaal-rechtse partijen aan de macht. Politici als Orbán in Hongarije, Meloni in Italië en Wilders in Nederland weten gevoelens van ontevredenheid aan te wakkeren en tot vijandigheid richting migranten en ‘linkse elites’ te kneden. Hoe zijn we op dit punt gekomen? Welke momenten in de recente geschiedenis speelden daarin een rol? Hoe hebben die aan de populistische revolte bijgedragen? Welk antwoord zouden liberalen en progressieven hier tegen over kunnen stellen?
Over de sprekers
Marijn Kruk (1971) studeerde geschiedenis in Utrecht en politieke filosofie in Parijs. Hij was werkzaam als Frankrijkcorrespondent en deed verslag van de Arabische Lente in Noord-Afrika. Aansluitend was hij correspondent in Istanbul en maakte hij tal van reportagereizen door Europa. Hij schrijft voor onder andere De Groene Amsterdammer en NRC.
Eric Hendirks (1985) studeerde aan de Universiteit van Chicago, promoveerde in Duitsland in de sociologie en werkte op de Peking Universiteit. Hij is Fellow op het Danube Institute in Boedapest en doet onderzoek naar antiwesterse wereldfilosofieën. Regelmatig publiceert hij essays in nationale en internationale media.
Léonie de Jonge is universitair docent Europese Politiek en Maatschappij aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is ze werkzaam als onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en als Fellow verbonden aan het Montesquieu Instituut.
Daniël Boomsma (1990) is publicist en essayist. Boomsma studeerde recht en staatsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als speechschrijver voor GroenLinks-PvdA.
Sprekers
Ook in De Balie
Een jaar geleden overleed Meindert Fennema. Ter nagedachtenis organiseren we de Meindert Fennema-lezing. De eerste editie wordt uitgesproken door Ellen Pasman.
What is the role of literature when democracy is on a tipping point?
We speak with Haratischwili about the increasing Russian threat in Georgia, the relationship between Eastern and Western Europe, and writing in times of war.
In samenwerking met deBuren
Precies één jaar na de verkiezingen kijken we hoe Nederland ervoor staat.