TV NL EN

Europa in de greep van radicaal-rechts

Hoe zijn we op dit punt beland?

Programmamaker
Eloïse Kasius

In korte tijd is radicaal-rechts een factor van belang geworden op het Europese continent. Hoe is dat zo gekomen en waar gaat de populistische golf ons brengen? Naar aanleiding van zijn nieuwe boek, Opstand, gaan we hierover in gesprek met schrijver en journalist Marijn Kruk.

Een illiberale contrarevolutie waart door het Westen en bracht op tal van plaatsen radicaal-rechtse partijen aan de macht. Politici als Orbán in Hongarije, Meloni in Italië en Wilders in Nederland weten gevoelens van ontevredenheid aan te wakkeren en tot vijandigheid richting migranten en ‘linkse elites’ te kneden. Hoe zijn we op dit punt gekomen? Welke momenten in de recente geschiedenis speelden daarin een rol? Hoe hebben die aan de populistische revolte bijgedragen? Welk antwoord zouden liberalen en progressieven hier tegen over kunnen stellen? 

Over de sprekers

Marijn Kruk (1971) studeerde geschiedenis in Utrecht en politieke filosofie in Parijs. Hij was werkzaam als Frankrijkcorrespondent en deed verslag van de Arabische Lente in Noord-Afrika. Aansluitend was hij correspondent in Istanbul en maakte hij tal van reportagereizen door Europa. Hij schrijft voor onder andere De Groene Amsterdammer en NRC.

Sprekers

Marijn KrukJournalist en schrijver
Bart Jan SpruytHistoricus en journalist
T.B.A.