TV NL EN

Reset Aarde: Vijf voorstellen voor een nieuw begin

Programmamaker
Tim Wagemakers
In samenwerking met
Uitgeverij Pluim
De toekomst is nu en de kansen liggen overal. Maar dan moet je ze wel grijpen. In de talkshow Reset Aarde leggen we de vergezichten van longarts Wanda de Kanter, journalist Sanne Bloemink, schrijver Sarah Sluimer, hoogleraar Economie en directievoorzitter Rabobank Amsterdam Barbara Baarsma en hoogleraar Economie Dirk Bezemer langs de meetlat van de realiteit. De Balie en uitgeverij Pluim pitchen je vijf vergezichten, om vanaf morgen mee aan de slag te gaan. 

1. Als we onze samenleving sterk en veerkrachtig willen houden, moeten we af van het idee dat gedragsziekten als roken gewoon vrije keuzes zijn, en moeten we de mechanismen erachter begrijpen. Longarts Wanda de Kanter laat in haar pleidooi Parasiet der Kwetsbaren: een nieuwe kijk op de gezondheidszorg zien hoe in de zorg mensenlevens worden ingeruild voor grof geld. En ze vertelt hoe we kunnen veranderen voor een sterkere, gezondere en eerlijkere wereld.

2. Hoe raak je verbonden met de omgeving, met de natuur? Waar begint die relatie? Journalist Sanne Bloemink sprak hierover met vooruitstrevende wetenschappers, kunstenaars, schrijvers en denkers die zoeken naar nieuwe perspectieven op de omgeving. Hun werk is beangstigend, desoriënterend en opwindend tegelijk. Dus houd je vast.

3. Schrijver Sarah Sluimer schreef de roman De Stilte. Het leven van een kind geboren tijdens de lockdown, waarin ze ons waarschuwt dat de toekomst er niet per se optimistisch uitziet.

4. Er is genoeg geld, maar we gaan er verkeerd mee om. Dat is de prikkelende stelling van professor Dirk Bezemer in Het Land van Kleine Buffers. Ons economisch systeem moet dus op de schop. En dat kan, want verandering is haalbaar.

5. In alle debatten rond stikstof, ecologie, milieu en dierenwelzijn is er maar één oplossing, claimt econome Barbara Baarsma: de voedselketens flink inkorten. Maar hoe doen we dat?

Een avond naar aanleiding van de boekenserie Vitale Ideeën Voor De Wereld Van Morgen.

Sprekers

Sarah SluimerSchrijver, publicist
Wanda de KanterLongarts
Dirk BezemerHoogleraar Economie Rijksuniversiteit Groningen
Barbara BaarsmaEconome, directievoorzitter Rabobank Amsterdam
Sanne BloeminkJournalist

De boekenserie Vitale Ideeën Voor De Wereld Van Morgen: