TV NL EN

Roerige steden: De Toekomst van Europa?

In het tanende Europa ligt de nationale staat steeds meer onder vuur. Bieden Europese steden een praktisch alternatief? In De Balie gaan de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de burgemeester van Berlijn Michael Müller in gesprek

programmamaker
In het tanende Europa ligt de nationale staat steeds meer onder vuur. Bieden Europese steden een praktisch alternatief? In De Balie gaan de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de burgemeester van Berlijn Michael Müller, in gesprek: een middag over de rol van Europese steden die voor globale uitdagingen als klimaatverandering en stedelijke ontwikkeling staan, maar tegelijkertijd in direct contact moeten blijven met hun inwoners.

Welke rol zien burgemeesters Aboutaleb en Müller voor de stad in Europa, een zowel lokaal als internationaal bestuursorgaan? De bestuurders van Berlijn en Rotterdam gaan, aan de hand van teksten uit de Europese literatuur voorgedragen door actrice Anne van Veen, in De Balie het gesprek aan over Europese uitdagingen waar hun beide steden voor staan: van groeiende ongelijkheid tot de culturele diversiteit van steden.

Dean Bowen, stadsdichter van Rotterdam, opent de avond met een speciaal voor dit programma geschreven tekst.

Ahmed Aboutaleb (Beni Sidel, 29 augustus 1961) is een Nederlands politicus van de Partij van de Arbeid (PvdA). Hij is sinds 5 januari 2009 burgemeester van Rotterdam.

Michael Müller (West-Berlijn, 9 december 1964) is een Duits politicus van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) en is sinds december 2014 regerend burgemeester van Berlijn.


Voertaal: Nederlands en Duits met simultane vertaling


(c) Foto Dean Bowen: Irwan Droog


Sprekers

Ahmed Aboutaleb
Ahmed Aboutaleb Burgemeester van Rotterdam
Michael Müller Burgemeester van Berlijn
Anne van VeenTheatermaker en schrijver
Dean BowenStadsdichter van Rotterdam