TV NL EN

Rusland Ontvriend

DUUR
420 minuten

ATTENTIE: Live video registratie alleen van het programma in de Grote Zaal. De rest van deze avond niet live! (o.a. expositie en feest) TERUGKIJKEN: VIDEO binnen enkele uren online via De Balie TV + vimeo.com/debalie De afsluiting van het Vriendschapsjaar door journalisten en kunstenaars.

UPDATE REGENBOOG-APP:
Voorspellen waar en wanneer er op Russisch grondgebied een regenboog verschijnt? De nieuwe meteorologische app Raduga voorspelt aan de hand van algoritmes, meteorologische data van buienradars en kansberekening alle regenbogen boven Rusland, en stuurt je een alert als er een regenboog in de buurt te zien is.

Het talentvolle ontwerperscollectief Pink Pony Express werkt samen met meteorologen, programmeurs en experts aan de ontwikkeling van deze app. Pink Pony Express mikt op een massa Russische gebruikers die foto’s van regenbogen bij hun in de buurt uploadt, deelt en zo kan laten zien dat de regenboog in Rusland niet zomaar te verbieden valt. De app is gratis voor Nederlanders te downloaden vanaf januari 2014. Zaterdagavond 7 december wordt de app in De Balie in Amsterdam officieel gepresenteerd tijdens de afsluiting van het Nederland-Rusland jaar in het programma Rusland Ontvriend.

logo Raduga app

Programma
Wat heeft het eigenlijk opgeleverd dit feestelijk binnengehaalde maar al snel getroebleerde vriendschapsjaar tussen Rusland en Nederland? Heeft de kunst gediend als een beschaafd bindmiddel of is het een opening geweest om onze culturen dichter bij elkaar te brengen?
Wat zijn de culturele, politieke en financiële gevolgen, nu er zoveel pijnlijke incidenten tussen deze twee naties hebben plaats gevonden? Waarom is dit bilaterale jaar ook een cultureel jaar als er zoveel beperkingen zijn opgelegd?

Een avond en nacht vol debat, beeldende kunst, film, muziek, taboe-tin schietbanen (schiet met een buks o.a. op Poetin – een nieuwe koude oorlog?), schaaktoernooien (- of toch kiezen voor een strategische oplossing?) en rijk vloeiende vodka a.k.a. Russische coke op dit uitbundige slotfeest op de overloop en in de zalen van De Balie!

Beeld: De Taboe-tin schietbaan.

"Schiet je Russische idealen stuk"
"Knal de valse romantiek uit de Russische geschiedenis omver"
"Wij wilden toch vrienden worden? Kijk dan in de spiegel en schiet op je eigen fantasie!"

Met o.a.
Sjeng Scheijen (Artistiek Leider van Nederland Rusland 2013)
Michel Krielaars (NRC Handelsblad, Moskou correspondent)
Arnout Brouwers (de Volkskrant, Moskou correspondent)
Pink Pony Express (lancering van Raduga – de Regenboog-app)
Kris van der Veen (Raadslid GroenLinks, voorzitter Stichting LGBT en maker van de documentaire ‘5000 Roebel’)
Roland Spekle (programmeur Night of the Unexpected)
Jan Hoek (Me and My Models, 2012)
Arthur van Beek
Yula Altchouler
DJ’s Donnie Mand en Andy Moor (The Ex)

De moderatie is in handen van Hans Loos
 
Filmvertoning:  ‘Komm und Spiel’ van Daria Belova, winnaar van de Discovery Award 66th Cannes International Film Festival 2013.
– beperkt aantal plaatsen in de filmzaal!
 
Tentoonstelling: Eddie the Eagle Museum met “Taboo Vivant”, niet eerder vertoond werk gemaakt in St Petersburg en de presentatie van “Shadowboxing”, een subliminale kunstervaring in het duister.
 

Programmamaker en curator: Caspar van Gemund (Club Interbellum)
Productie: Eva Hetharia en Insha Klinkenberg (Club Interbellum)

Foto: Taboo Vivant – Eddie The Eagle Museum

Een programma van Club Interbellum i.s.m. De Balie.