TV NL EN

Saida – De liefde overleeft

DUUR
60 minuten

Let op: 'Saida – de liefde overleeft' wordt door omstandigheden op zondag 15 maart alleen om 14.30 gespeeld. Na aanvang van de voorstelling is er geen toegang meer mogelijk.

Saida is een vindingrijke, sterke, humorvolle en ontroerende Curaçaose moeder. De plotselinge dood van haar echtgenoot verandert haar leven ingrijpend en plaatst haar voor dilemma’s. Saida moet alleen verder; om haar kinderen en zichzelf een toekomst te bieden zoekt ze haar toevlucht in manipulatie en verleiding. Is zij een doorgewinterde verleidster die alle mannen om haar vingers windt? Of is zij vooral een slachtoffer van het machogedrag van haar echtgenoot? De theatermonoloog Saida is het schrijnende maar hoopvolle en universele verhaal van de alleenstaande moeder en de relatie met mannen die zij heeft – of juist ontbeert. Saida is een Caribische theatermonoloog in stijl van de film noir. De thema’s die aan bod komen zijn overlevingsdrang, de invloedrijke rol van de vrouw, overspel, erotiek en echte liefde – met op de achtergrond Caribische muziek. Inspiratiebron voor de voorstelling zijn de films van Hitchcock en de film noir, waarin vaak een rol is weggelegd voor de femme fatale. Net zoals in Saida ligt hier de focus op de tragiek van de alleenstaande vrouw en haar drang tot overleven die botst met haar hang naar een perfect huwelijk.

John Leerdam over Saida: “Overal ter wereld zie je vrouwen die zeggen beter af te zijn zonder man, maar wel de liefde van een partner missen. De (Caribische) vrouw wordt vaak gezien als een verleidster, die haar lichaam als wapen inzet om te krijgen wat ze wil. Dit wordt met seks en erotiek geassocieerd maar gaat voor mij ook over kwetsbaarheid, onzekerheid en machteloosheid. Wanneer vrouwen hun bestaansrecht ontlenen aan hun seksualiteit kan dat gevaarlijke en schrijnende situaties opleveren.” Regie: John Leerdam Tekst en spel: Paulette Smit Benieuwd naar de andere voorstellingen van John Leerdam? Klik hier voor Snorder #5 en hier voor #6. Voor de voorstelling Race klik hier.  Saida wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo.