TV NL EN

Saudi-Arabië en Nederland: wie zwijgt, stemt toe?

DUUR
120 minuten

Je hoort Nederlandse media en politici er nauwelijks over, maar in Saudi-Arabië vinden ernstige mensenrechtenschendingen plaats. De enkeling die zo dapper is kritiek te leveren op de overheid, wordt bedreigd, gedwarsboomd of vervolgd. Bovendien heeft Saudi-Arabië in veel landen in het Midden-Oosten op economisch, ideologisch en militair gebied een flinke bedenkelijke vinger in de pap. Niet een land, om te negeren dus.

Toch blijkt uit onderzoek van Amnesty International dat de Nederlandse overheid vrijwel niets doet om de onderdrukking van mensenrechtenverdedigers in Saudi-Arabië te stoppen. Andere landen die de mensenrechten aan hun laars lappen, krijgen van Nederland regelmatig een uitbrander. Maar rond Saudi-Arabië blijft het opvallend stil. Moeten we daaruit concluderen: Wie zwijgt, stemt toe?

Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Harry van Bommel (SP) gaan hierover met elkaar – en de overige gasten – in debat. Amnesty biedt u de unieke kans om drie van de weinige Saudische mensenrechtenverdedigers die nog niet in de gevangenis zitten te horen praten over de gevaarlijke omstandigheden waaronder zij hun werk doen.

Introducties door Paul Aarts (hoofddocent Internationale Betrekkingen UVA) en Sevag Kechichian (Midden-Oostenexpert van Amnesty International).

De presentatie is handen van Petra Stienen (arabiste) en de voertaal van het programma is Engels.

(Foto: Abdulaziz Al Hussan, Saudische mensenrechtenadvocaat)

 Meer lezen van onze gasten?

Petra Stienen, Het andere Arabische geluid
Petra Stienen, Dromen van een Arabische lente


Paul Aarts & Carolien Roelants,
Saoudi- Arabië
Paul Aarts, Saudi Arabia in the Balance