TV NL EN

Sign of the Times: Édouard Louis

Programmamaker de balie
Merlijn Geurts
Programmamaker ita
Johan Reyniers
In Samenwerking met
ITA

Let op: dit programma vindt plaats in ITA. Het gesprek wordt gehouden in het Engels.

De kloof tussen arm en rijk, tussen stad en platteland en tussen de elite en de arbeidersklasse wordt almaar groter. Wat zijn de gevolgen daarvan, en hoe ontwikkelen deze verhoudingen zich? Deze thema’s vormen de rode draad in het werk van Édouard Louis, de Franse schrijver die de afgelopen jaren door een breed publiek werd omarmd.

In deze editie van Sign of the Times praten we met Louis over die kloof, die hijzelf als gevierde schrijver uit een arbeidersgezin als geen ander kent. Wat zijn de politieke en maatschappelijke oplossingen voor de problemen die door deze tweedeling worden veroorzaakt, en welke rol speelt Louis zelf? Kan hij zijn onafhankelijkheid en radicale denkbeelden behouden, nu hij een van de meest succesvolle schrijvers van Europa is geworden? En hoe ziet hij de toekomst van Frankrijk en Europa in?

Édouard Louis

De 29-jarige Franse schrijver Édouard Louis debuteerde in 2014 met het autobiografische Weg met Eddy Bellegueule, over zijn jeugd als homoseksueel in een arm arbeidersgezin. Hij goeide sindsdien uit tot een wereldwijde literaire sensatie, en een belangrijke stem in het politieke debat in Frankrijk.

Sign of the Times

Tijdens Sign of the Times onderzoeken Internationaal Theater Amsterdam en De Balie dé maatschappelijke thema’s van vandaag tijdens een unieke combinatie van theater en gesprek. In eerdere afleveringen gingen Femke Halsema en Thierry Baudet in debat over identiteitspolitiek, spraken we over de woede van Catalanen met de uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit, en werkten David Van Reybrouck, Ivo van Hove, het ITA-ensemble en De Balie samen aan een theatrale voorstelling naar aanleiding van Reybrouck’s boek Revolusi.

Sprekers

Édouard LouisAuteur