TV NL EN

Sign of the Times: Revolusi!

Een theatrale reis door Indonesië, Japan en Nepal met David Van Reybrouck, ITA en De Balie

Speciale livestream-editie
programmamaker
in samenwerking met
Bezige Bij
Regisseur
Ivo van Hove
in samenwerking met
ITA
Programmamaker
Johan Reyniers
Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn nieuwe boek Revolusi. Hij reisde door de hele Indonesische archipel, Japan en Nepal en interviewde de laatst nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd. In zijn boek brengt hij een veelheid aan perspectieven samen en presenteert hij de Indonesische strijd om zelfstandigheid als een gebeurtenis die niet alleen Nederland, maar de wereld veranderde.

Voor deze speciale editie van de programmareeks Sign of the Times werken David Van Reybrouck, Ivo van Hove, het ITA-ensemble en De Balie samen. Aan de hand van literaire en historische fragmenten en gesprekken met Van Reybrouck, en twee belangrijke getuigen duiken we in de geschiedenis van Indonesië. Tijdens deze theatrale voorstelling naar aanleiding van het boek proberen we een antwoord te krijgen op de vraag wie zich welk deel van de geschiedenis toe-eigent en waarom.  En hoe je als auteur recht kan doen aan het verleden met zoveel betrokken hoofdpersonen.

Met speciale bijdragen van:

  • Goos Blok, een 92-jarige veteraan die eind 1947 als dienstplichtige naar Indonesië ging
  • En de 94-jarige Francisca Pattipilohy, een levende getuige van de koloniale, Japanse en Republikeinse tijd.

Revolusi van David Van Reybrouck verschijnt 26 november bij Uitgeverij De Bezige Bij. David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met meerdere grote prijzen. Daarnaast schreef hij o.a. Pleidooi voor populisme, Tegen verkiezingen en de theaterteksten Para en Missie.

Sprekers

David Van ReybrouckAuteur ‘Revolusi’
ITA-ensemble
Matthijs van NieuwkerkModerator & interviewer
Goos BlokVeteraan, dienstplichtige in Indonesië
Francisca PattipilohyGetuige van de koloniale, Japanse en Republikeinse tijd
Sign of the Times

Tijdens Sign of the Times onderzoeken Internationaal Theater Amsterdam en De Balie dé maatschappelijke thema’s van vandaag tijdens een unieke combinatie van theater en gesprek. In eerdere afleveringen gingen Femke Halsema en Thierry Baudet in debat over identiteitspolitiek, spraken we over de woede van Catalanen met de uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit, en onderzochten Maaike Meijer en Sylvana Simons het eeuwenoude taboe op vrouwelijke woede.

Met Sign of the Times willen De Balie en Internationaal Theater Amsterdam het gesprek openen, groepen mensen bij elkaar brengen en ruimte creëren voor meerdere perspectieven. Ook, of juist, als de meningen verschillen.

Revolusi | David Van Reybrouck | Bezige Bij