Tussen woede en
vergeving
Je stem slingert
woedend
langs de kil snerpende zweep van mijn verleden
Ook live via live.debalie.nl en facebook.com/InternationaalTheaterAmsterdam
Kan grote, historische onrechtvaardigheid ooit worden rechtgezet? Is er een weg mogelijk voorbij de woede of moeten we dat helemaal niet willen? Samen met de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog en topadvocaat Gerard Spong verkennen we de grenzen tussen woede, schuld en verzoening.
Als geen ander vangt de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog de woede die haar land in zijn greep houdt in haar sterk geëngageerde en veelbekroonde werk. Speciaal voor Sign of the Times schrijft Antjie Krog een verhaal over woede, wraak en vergeving in het hedendaagse Zuid-Afrika. Samen met Antjie Krog en Gerard Spong reizen we vanuit de context van Zuid-Afrika naar het Nederland van nu. Hoe zit het met de woede over de koloniale erfenis hier in Amsterdam? Een avond vol poëzie, theater en gesprek tussen twee kritische denkers.
Antjie Krog (Kroonstad, 1952) debuteerde op haar achttiende met de dichtbundel Dogter van Jefta. Sindsdien is zij uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Naast poëzie schrijft ze ook non-fictie en toneel. Eind jaren ’90 volgde zij de verhoren van de Waarheids- en Verzoeningscommissie en schreef dagelijks zeer persoonlijke reportages.
Gerard Spong, geboren en deels opgegroeid in Suriname, is een van de beroemdste strafrechtadvocaten van Nederland. Hij pleitte in geruchtmakende zaken zoals het Octopusproces en de Schiedammer Parkmoord en verdedigde o.a. de tegenstanders van Desi Bouterse en de leden van de Rote Armee Fraktion.
Sign of the Times
Internationaal Theater Amsterdam en De Balie onderzoeken met Sign of the Times dé maatschappelijke thema’s van vandaag. In eerdere afleveringen reflecteerden Femke Halsema en Thierry Baudet op politieke identiteit, spraken we over de woede van Catalanen met uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit, en onderzochten Maaike Meijer en Sylvana Simons het eeuwenoude taboe op vrouwelijke woede. Met Sign of the Times willen De Balie en Internationaal Theater Amsterdam het gesprek openen, groepen mensen bij elkaar brengen en ruimte creëren voor meerdere perspectieven. Ook, of júist, als de meningen verschillen.
Programmamakers: Merlijn Geurts & Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers & Wiepke Westbroek (Internationaal Theater Amsterdam).