TV NL EN

Slow Politics: Dossier Sleepwet

DUUR
90 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Op 21 maart mogen we stemmen of we voor of tegen de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zijn. Maar waar gaat dit referendum precies over? Waarom wordt deze wet door tegenstanders de Sleepwet genoemd? En hoeveel invloed heeft de uitkomst van het referendum straks écht, nu de wet al door de Tweede- en Eerste Kamer is goedgekeurd, en het referendum slechts raadgevend is? Tijdens dit programma ontleden we de Sleepwet en pluizen het uit: waar stemmen we nu écht voor? Geen ja-of-nee-debat, maar een genuanceerd gesprek over de achtergrond van een wet die ons allemaal raakt.
Met o.a: Astrid Oosenbrug, oud Tweede Kamerlid portefeuille ICT en Privacy, heeft in de praktijk ervaren hoe de wet tot stand is gekomen. Zij gaat in gesprek met Paul Abels, bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services en adviseur bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, over de vermeende spanning tussen veiligheid en privacy. Initiatiefnemer van het referendum Luca van der Kamp vertelt wat de beweegredenen zijn achter het referendum en welk doel met het referendum bereikt hoopt te worden. Huib Modderkolk duikt achter de schermen van een wet die maatschappelijk gevoelig ligt. Als verslaggever en onderzoeksjournalist is hij één van de weinigen die het denken en het werk van de AIVD en MIVD kent. Floris van den Broek, security expert van het ICT Institute, laat zien dat onze privacygevoelige informatie ook nu al voor het oprapen ligt. Nine de Vries, senior medewerker mensenrechtenprojecten van Amnesty International, gaat in gesprek met Geert Kuiper, plaatsvervangend directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), en Huib Modderkolk over de concrete uitwerking van de wet en de gevolgen voor onze rechten. Moderator: Bart Krull Ook over Het Sleepwetreferendum: 
Op woensdag 14 maart gaan we tijdens Het Sleepwetreferendum: ja of nee? samen met experts dieper in op de voor- en tegenargumenten van de nieuwe wet.