TV NL EN

Sneller, strenger of … anders straffen?

Wat is eigenlijk een passende straf? Samen met het Openbaar Ministerie en de politie gaan we in debat over de toekomst van de strafvervolging.

In samenwerking met:
De politie
In samenwerking met:
Het OM
Gespreksleider:
Peter van der Geer
Programmamaker:

Het is in een rechtstaat vanzelfsprekend dat iemand die een misdaad begaat bestraft moet worden. Maar wat is eigenlijk een passende straf? Samen met het Openbaar Ministerie en de politie gaan we in debat over de toekomst van de strafvervolging.

Slachtoffers kunnen soms zeer ontstemd zijn over de aard of de hoogte van de opgelegde straf. Straffen we niet streng genoeg? Moeten persoonlijke omstandigheden en maatschappelijk ongenoegen meewegen bij de zwaarte van straffen of moet de focus juist liggen op het effect van de straf? Zijn er goede alternatieven voor de huidige straffen? Aan de hand van één zaak uit de praktijk gaan we o.a. met een rechter, een officier, een advocaat en de zaal in debat over de spanning tussen de waarborgen van de rechtstaat en het ‘gezonde volksgevoel’.

OPSPORING & VERVOLGING IN DE TOEKOMST

Deze avond is de vijfde in de programmareeks “Opsporing & Vervolging in de toekomst”. In samenwerking met de politie en het OM maakt De Balie een serie over de herpositionering van politie en burger in het hedendaagse tijdperk. Hoe kunnen alle partijen het best gezamenlijk anticiperen op maatschappelijke ontwikkelingen in relatie tot politiewerk en criminaliteit? Brengen technologische ontwikkelingen ons het ultieme veiligheidsklimaat, of zullen we kennismaken met de donkere kanten van nieuwe technologie à la hitserie Black Mirror?

Over de sprekers:

Maarten Hemelaar is advocaat-generaal bij het Ressortsparket en afdelingshoofd Legal Office in Den Bosch.

Gerdine Dankers is officier van justitie in Amsterdam en leidt momenteel opsporingsonderzoeken op het gebied van de High Impact Crimes.

Joren Veldheer is strafrechtadvocaat in Amsterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA).

Pieter van Riemsdijk is 20 jaar strafrechter. Hij heeft ervaring als politierechter, kantonrechter, rechter-commissaris en voorzitter van de meervoudige strafkamer.

*Naast de bovenstaande sprekers nodigen we u tijdens het programma uit om veelvuldig mee te spreken over de toekomst van de strafvervolging. 

Speakers

Maarten Hemelaaradvocaat-generaal in Den Bosch
Joren VeldheerAdvocaat en voorzitter van de NVJSA
Gerdine DankersOfficier van justitie Amsterdam
Pieter van RiemsdijkStrafrechter