TV NL EN

SNS, een jaar later

DUUR
90 minuten


TERUGKIJKEN: VIDEO binnen enkele uren online via De Balie TV + vimeo.com/debalie DIT PROGRAMMA IS VOLGERESERVEERD.
OM 15:30 UUR OPENEN WE EEN WACHTLIJST AAN ONZE KASSA.
Kans op kaarten:
KLEIN

Een jaar geleden kreeg Nederland er een staatsbank bij: SNS Reaal. De kleine bank die groot wilde zijn is net als ABN Amro ineens een staatsbank. De bankiers zijn plotseling ambtenaar. Kosten voor de belastingbetaler: 3,7 miljard euro. De crisis wordt aangehaald als oorzaak van dit nieuwe debacle. Maar wat is het echte verhaal?

SNS Reaal
Het ooit zo idealistische SNS Reaal stortte zich na een beursgang in 2006 in wilde avonturen door een bedrijf te kopen dat internationaal miljoenen verstrekte aan handige vastgoedmannen. Maar de bank heeft geen verstand van vastgoed, noch van zaken doen in het buitenland. Klanten krijgen te veel geld voor grootse plannen en opeenvolgende managers kunnen hun gang gaan. Lang hopen de bestuurders dat de crisis snel voorbij is. Tot het laatste moment denken ze hun bedrijf te kunnen redden.

Met experts en politici blikken we een jaar later terug. Waarom kon de bank de problemen niet oplossen en wie is er verantwoordelijk voor? En hoe zit het met al die andere banken die nog altijd kampen met grote verliezen op het vastgoed? In de week waarin het boek Giftig Krediet verschijnt- een boek waarin NRC-redacteuren Tom Kreling en Esther Rosenberg reconstrueren hoe het binnen SNS Reaal zo mis kon gaan- en een onderzoekscommissie rapporteert over het toezicht op de bank, bespreken we deze prangende vragen. Hoe kijken we een jaar na dato terug op de val?

Gesprek met:
Onder anderen Henk Nijboer (financieel woordvoerder Tweede Kamer voor PvdA), Marcel Pheijffer (hoogleraar accountancy Nyenrode), Jan Maarten Slagter (directeur van de aandeelhoudersvereniging VEB), Rudy Stroink (projectontwikkelaar en voormalig klant van SNS Property Finance), Peter Verhaar (ex-bankier en columnist) en Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad). Het programma wordt gemodereerd door de ombudsman van NRC, Sjoerd de Jong.

Lees meer
Lees de vier artikelen die Tom Kreling en Esther Rosenberg schreven over SNS voor het NRC Handelsblad.
>> De Tegels 2012