TV NL EN

Spuiten of slikken: het Botoxdilemma

DUUR
120 minuten

Terwijl we steeds ouder worden en de samenleving vergrijst, groeit de obsessie met een jong uiterlijk. Waar ouderdom lange tijd hand in hand ging met een toenemende zelfacceptatie, ben je nu als 40 plusser heel blij met jezelf en je innerlijke wijsheid zolang je er maar uitziet als een 25-jarige. 

“It is only shallow people who do not judge by appearances. The true mystery of the world is the visible, not the invisible….”
― Oscar Wilde, The Picture of Dorian Gray (1891) Het schoonheidsideaal van jong en strak wordt al jaren gepromoot als een garantie op geluk en succes en aangezien we in onze samenleving zelf verantwoordelijk zijn voor dat geluk is een oud uiterlijk een keuze geworden. Plastische chirurgie biedt de uitkomst voor onze angst voor het verval, de kers op de taart van onze maakbare samenleving. Toch lijken botox en andere aanverwanten niet de oplossing. We zijn massaal verontwaardigd over het nieuwe uiterlijk van Renée Zellweger of Yolanthe. Plastische chirurgie ondermijnt de mythe van schoonheid: het is niet echt en daarom ook niet begerenswaardig.

Wie is verantwoordelijk voor het taboe op zichtbare ouderdom? Zijn het de media, bladen en de beauty industrie? Is het een cultureel fenomeen of is het puur biologisch te verklaren? Waarom hebben mannen een goed doorleefde kop en vrouwen een verpieterd smoeltje? Worden vrouwen harder afgerekend op hun uiterlijk of is dit idee achterhaald en ervaart de kalende man precies dezelfde vooroordelen? Met een divers panel bestaande uit o.a. psycholoog Liesbeth Woertman, schrijver van Het Botoxdilemma, Nathalie Huigsloot, voormalig hoofdredactrice van Red, Cosmo Girl en Elegance, prof. dr. Lenny Gerdes en bioloog en gedragsdeskundige Patrick van Veen gaan we in gesprek over taboes en dilemma’s rondom zichtbare ouderdom. Dokter Frodo Gaymans zal de zaak belichten vanuit de cosmetische hoek en verder zullen actrice Nadja Hüpscher en voormalig hoofdredacteur van de Playboy Jan Heemskerk ook deelnemen. Het gesprek wordt gemodereerd door Mirthe Frese.

Last van fronsrimpels, hangwangen of kraaienpootjes? Dan heb je recht op 2,50 korting op je toegangskaartje. Reserveer alvast je kaart via 020-5535100 en laat je bij binnenkomst checken door onze schoonheidsexperts.