Voor dit debat zijn er geen plekken meer beschikbaar. Het debat kan via de livestream worden gekeken. Amsterdam staat de komende jaren voor een grote uitdaging. De gemeente heeft de opgave tot 2025 de bouw van 50.000 woningen te realiseren in Amsterdam. De afgelopen jaren zijn er elk jaar meer dan 10.000 inwoners bijgekomen; vooral veel hoogopgeleide jongeren komen naar de stad en willen er blijven. Maar ook Amsterdammers of juist hun kinderen, mensen die hier werken en vaak nog ver buiten de stad wonen, zoeken een woning in onze stad. Op de kop van het Zeeburgereiland is nog ruimte voor een nieuwe wijk: de Sluisbuurt. De Sluisbuurt op Zeeburgereiland wordt een vernieuwende Amsterdamse wijk met deels slanke woontorens tot 143 meter hoog, aan het IJ, op nog geen 15 fietsminuten afstand van het Centraal Station. De wijk krijgt een divers woonaanbod, straten met gebouwen in 4, 5 0f 6 lagen, veel groen, mooie waterkanten en voorzieningen als winkels, bedrijfsruimtes, horeca en scholen. Er komen maximaal 5.500 woningen, waarvan 30% bestemd is voor sociale huur en het overige deel een gelijke verdeling wordt tussen middel dure huur- en vrije sectorwoningen. Door op deze locatie intensief en in hoge dichtheid te bouwen, draagt de Sluisbuurt bij aan het oplossen van de woningnood in de stad. En blijven op andere plekken groen, landelijke gebieden en sportparken beter behouden. De gemeente Amsterdam wil graag met u in gesprek over thema’s die spelen in een vernieuwende Amsterdamse wijk. Hoe bouwen we voldoende woningen voor al die mensen die in de stad willen wonen en werken? Hoe bouwen we voor jong en oud? Hoe maken we die nieuwe wijken aantrekkelijk? Is er, naast woningen, ruimte voor werken, cultuur, onderwijs? Hoe zorgen we voor een goede bereikbaarheid? De gemeente denkt aan autoluw, hoge dichtheid (onder andere met hoogbouw) en veel voorzieningen in de buurt. Wat denkt u? Tijdens de avond komen sprekers uit verschillende hoeken aan het woord om deze thema’s te belichten. Met o.a.:
– Wethouder Eric van der Burg (VVD) vertelt over de stedelijke opgave voor de stad en de ambities van de Sluisbuurt;
– Stedenbouwkundige Mirjana Milanovic (Gemeente Amsterdam) over het ruimtelijke concept van het plan voor de Sluisbuurt
– Hoogleraar sociale demografie Jan Latten (UVA) plaatst de trek naar Amsterdam in landelijk perspectief;
– Architect Albert Herder (Studioninedots) geeft zijn mening over ambitie en bouwtypologie Sluisbuurt, vertelt over zijn bouwervaring voor ouderen op Zeeburgereiland en zijn ervaring met het bouwen van slanke woontorens in Science Park;
– Urban Inspirator Paul de Bruijn (Bureau De Bruijn) geeft een andere kijk op de ruimtelijke wereld door betrokken te zijn bij stads- en burgerprojecten in Nederland en Berlijn;
– De avond vindt plaats onder leiding van Hadassah de Boer (welbekend van AT5).
De avond zal worden afgesloten met een plenaire discussie over de Sluisbuurt. Meer informatie over de Sluisbuurt: Ontvangst met koffie & thee vanaf 19:00 uur, start bijeenkomst 19:30 uur.
Entree voor deze avond is gratis, u dient zich wel van tevoren aan te melden via de ticketknop. Er zijn maar een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar.