TV NL EN

Stadsgesprek: Ambachtelijk Amsterdam

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en De Balie Vimeo. Een groeiende groep Amsterdammers hecht steeds meer waarde aan ambachtelijk en goed eten. Men is bereid om voor een goed brood naar de andere kant van de stad te fietsen of voor een paté uit een ambachtelijke slagerij meer te betalen. Tegelijkertijd rukt de eenheidsworst op. IJssalons en wafelkramen verspreiden zich door de binnenstad en regelgeving richt zich meer en meer op fabrieksproducten. Wat kan de gemeente doen voor de kleine, ambachtelijke ondernemer? En hoe zit het met de Amsterdamse Voedselvisie die de gemeente in 2014 heeft opgesteld? In Het Stadsgesprek: een ode aan het culinaire ambacht! Onder leiding van Hiske Versprille (Het Parool) en Tim Wagemakers (De Balie) spreken we met gemeenteraadsleden over hun voedselvisie, met voedselproducenten over de liefde voor het ambacht en met ondernemers over hun ervaringen. En de Amsterdamse première van de korte documentaire Vanaf heden in overtreding over de perikelen van De Pasteibakkerij!
Met o.a.: – Diny Schouten: Schouten richtte met Floris Brester De Pasteibakkerij op, een werkplaats voor handgemaakte charcuterie. Debby Koudenburg en Tony Telson maakten de documentaire Vanaf heden in overtreding over het conflict dat de Pasteibakkerij had met de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit. Deze wordt tijdens het stadsgesprek vertoond. – Hiske Versprille, verslaggever bij het Parool en schrijver van de restaurantrecensie Proefwerk, spreekt over de ontplofte foodie-cultuur in Amsterdam, en wat we daar als stad mee moeten. – Rick Nelson van Oedipus bier zal vertellen over de wereld van het ambachtelijk bierbrouwen. Hoe ontwikkel je een nieuw biermerk in de wereld van grote gevestigde brouwers?

– Sebastiaan van Aalst, directeur van Food Cabinet. Vorig jaar schreef hij een ingezonden stuk in het Parool over het uitblijven van de ambities van de Amsterdamse voedselvisie. Deze avond kijken we met hem naar de huidige status van de visie.

– Marianne Poot (VVD), Tiers Bakker (SP) en Jasper Groen (raadslid GroenLinks) spreken over de voedselvisie van de gemeente en wat de gemeente kan doen om de culinaire, ambachtelijke ondernemer meer ruimte te geven in de stad.