TV NL EN

Stadsgesprek: Amsterdam onder druk

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Vorig jaar mei publiceerde wethouder Kajsa Ollongren het rapport Stad in Balans. Daarin geeft Ollongren aan het als grootste uitdaging te zien om de verwachte groei van het toerisme in goede banen te leiden en de balans tussen bewoners, bezoekers en bedrijven te kunnen waarborgen. Maar hoe ziet zij dit voor zich? En wat is de stand van zaken één jaar later? In het Stadsgesprek gaan we in gesprek met wethouder Ollongren, experts, raadsleden en vooral Amsterdammers over de drukte in de hoofdstad. Amsterdam is drukker dan ooit. De rij voor het Anne Frank Huis wordt met de dag langer en de duiven op de Dam hebben plaats moeten maken voor hordes toeristen. De cijfers onderschrijven het beeld. Per 13 huizen rond de Dam wordt er één verhuurd via Airbnb. In 2014 sliepen 6,7 miljoen gasten in Amsterdam, 11 procent meer dan het jaar daarvoor. Alleen Venetië en Florence kennen meer hotelovernachtingen per inwoner. Gaat Amsterdam ten onder aan dit massatoerisme of moeten we juist de economische kansen grijpen? Wordt de leefbaarheid van de Amsterdammer aangetast door de drukte of is het een aangepraat fenomeen? Hoe blijft Amsterdam aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers zonder dat de stad het Venetië van het Noorden wordt? Met wethouder Kajsa Ollongren (D66) onderzoeken we de balans in de stad.

Met o.a:
– Kajsa Ollongren, wethouder Economische Zaken (D66) en loco-burgemeester
– Architecten Steven Broekhof en Donna van Milligen Bielke zullen vertellen over hun (fictieve) visie op de toekomst van Amsterdam. Broekhof en van Milligen Bielke presenteerden 14 maart in Het Parool hun plan om de Negen Straatjes te verdubbelen tot 18 straatjes om zo de druk op het populaire winkelgebied te verminderen
– Bert Nap, Bestuurslid Wijkoverleg d'Oude Binnenstad
– Jorrit Nuijens (Raadslid GroenLinks)
– Marc Kruyswijk (Het Parool)
– Marco Lemmers (CEO Conscious Hotels) Moderatie: Tim Wagemakers (De Balie), Roelf Jan Duin (Het Parool)

Het Stadsgesprek
De Balie en Het Parool geven Amsterdam een stem met de debatserie Het Stadsgesprek. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten wordt er gedebatteerd over een thema dat de stad raakt, met uiteenlopende sprekers uit de politiek, wetenschap, onderwijs sport, journalistiek en het bedrijfsleven, maar bovenal betrokken en trotse Amsterdammers.