TV NL EN

Stadsgesprek: Erfpacht in Amsterdam

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Vanaf de zomer van 2016 krijgen meer dan 100.000 Amsterdammers te maken met de overstap van voortdurende naar eeuwigdurende erfpacht. Het voorgenomen nieuwe stelsel moet huiseigenaren zekerheid geven over hun kosten, maar er zijn ook zorgen. In Het Stadsgesprek praten we met verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD, Grondzaken) en econoom en publicist Robin Fransman over de geplande mega-operatie. Wat betekent het voor de toekomst van Amsterdam? En wat zijn de gevolgen voor Amsterdammers? Veel Amsterdammers betalen een vergoeding aan de gemeente voor het gebruik van de grond onder hun huis: de erfpacht. Maar het huidige systeem is complex en ondoorzichtig en leidt daarom tot ongenoegen bij zowel banken, gemeente als erfpachters. Er zijn voorbeelden van huiseigenaren die het ene jaar 20 euro betaalden aan erfpacht en het jaar daarop 2000 euro moesten afrekenen.

Het nieuwe, eeuwigdurende systeem moet daar een einde aan maken: woningeigenaren kopen in één keer het erfpachtbedrag af, of jaarlijks een vast gedeelte daarvan. Onder leiding van journalist Lorianne van Gelder (Het Parool) en Tim Wagemakers (De Balie) maken we de stand van zaken op. Is Amsterdam er klaar voor om een meer dan honderd jaar oud systeem zo drastisch te veranderen? En hoe bepaal je de waarde van eeuwigdurende erfpacht? Met o.a.:  – Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken (VVD)
– Robin Fransman, econoom en publicist, voormalig adjunct-directeur Holland Financial Centre
– Esther van Rijswijk, financieel journalist
– Koen de Lange, voorzitter Stichting Erfpachters Belang Amsterdam
– Paul Nelisse, ​makelaar Colliers International, promoveerde in 2008 op erfpacht
– Bouwe Olij, vastgoedexpert en oud-gemeenteraadslid PvdA Het Stadsgesprek De Balie en Het Parool geven Amsterdam een stem met de debatserie Het Stadsgesprek. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten wordt er gedebatteerd over een thema dat de stad raakt, met uiteenlopende sprekers uit de politiek, wetenschap, onderwijs sport, journalistiek en het bedrijfsleven, maar bovenal betrokken en trotse Amsterdammers.