TV NL EN

Stadsgesprek: Geloof in Amsterdam

DUUR
90 minuten

TERUGKIJKEN: VIDEO van het gehele Stadsgesprek via De Balie TV + vimeo.com/debalie In dit Stadsgesprek spreken we over de maatschappelijke rol van religie in de stad. Hoe draagt religie bij aan maatschappelijke participatie? En waar liggen de grenzen?

Rol van de kerk in de maatschappij
De overheid legt steeds meer verantwoordelijkheid bij haar burgers. Er wordt bezuinigd op veel sociale voorzieningen in de samenleving en er wordt steeds meer verwacht van het sociale netwerk van burgers. Zwakkere groepen moeten ‘in hun eigen kracht worden gezet’ en rekenen op hulp van naasten. In een geïndividualiseerde samenleving waar de buurman een onbekende is lijkt deze vraag bijna onhaalbaar. Zeker voor kwetsbare mensen in Amsterdam is het moeilijk dergelijke netwerken op te bouwen en te onderhouden.

In de jaren voor de ontzuiling werden deze groepen door de kerk opgevangen en boden religieuze gemeenschappen hulp aan de eigen gemeenschap. Nu, meer dan vijftig jaar later, heeft religie nog steeds een belangrijke maatschappelijke functie in Amsterdam. De diaconie vangt armen in de stad op en helpt vluchtelingen die nergens anders terecht kunnen en de islamitische gemeenschap zet zich in voor buurtgemeenschappen.

Maatschappelijke betekenis kerkelijke activiteiten
Secularisatie heeft onze vrijheid en zelfstandigheid bevorderd, maar ook geleid tot een verlies aan maatschappelijke samenhang. Zouden we in Amsterdam meer oog moeten hebben voor kerkelijke activiteiten op grond van maatschappelijke betekenis? Kan de gemeente kerken bijvoorbeeld vragen te helpen bij de Wmo of armenopvang?

Stadsgesprek
Tijdens dit programma houden kerkvaders en -moeders van Amsterdam vanuit het christendom, islam en jodendom (de drie grootste religies in de stad) lezingen over geloof in Amsterdam en de maatschappelijke functie die zij vervullen in de samenleving. Na afloop van de lezingen gaan ze in gesprek met een kritisch panel over hun positie en doelstellingen.
  Met o.a.
– Paul van Oosten (Protestantse Diaconie Amsterdam)
– Marijke Shahsavari (Lijsttrekker CDA Amsterdam)
– Marcel Maussen (UvA, Politieke Theorie)
– Andrée van Es (wethouder Amsterdam)
– Haci Karacaer (Diversity Management Consultant)
– Chantal Suissa-Runne (Projectcoördinator Liberaal Joodse Gemeente)
– Ibrahim Gulkara (voorzitter Selimiye Moskee in de Pijp)
– Mustafa Karakaya (bestuurder Caferi Sadik Moskee in Osdorp)
– Isa Seven (voorzitter Mevlana Moskee in Bos & Lommer)
– Ebu Bekir Tuncer (voormalige moskee bestuurder)  
(foto: Jan Boeve)