TV NL EN

Stadsgesprek: Het Amsterdamse onderwijs

DUUR
90 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. In het jaar dat Simone Kukenheim (D66) wethouder van onderwijs werd in Amsterdam veranderde er veel. Er kwam een nieuw toelatingssysteem voor basis- en middelbare scholen, dat meer kinderen een van de scholen van hun keuze zou garanderen. Daar bovenop beloofde Kukenheim, na jaren van controle op scholen vanuit de gemeente, het onderwijs terug te geven aan de leerkracht. Aan het begin van het nieuwe schooljaar maken we met wethouder Kukenheim de balans op. Het belang van goed onderwijs kan bijna niet worden overschat. Maar hoeveel keuzevrijheid hebben ouders nog bij het kiezen van een goede school? En hoe garanderen we de beste kwaliteit onderwijs? Onder leiding van journalist Lorianne van Gelder (Het Parool) spreken we met wethouder Simone Kukenheim, ouders, docenten en andere belanghebbenden over de staat van het Amsterdamse primaire onderwijs. Met o.a.: – Wethouder Simone Kukenheim (D66) spreekt met Herbert de Bruijne (directie BBO, de vereniging van schoolbesturen van het Primair Onderwijs) en Alex Bakker (directeur basisschool De Kinderboom) over de kwaliteit van het Amsterdamse primair onderwijs.
– Leerlingen van basisschool de Ontplooiing spreken over wat zij willen leren op de basisschool
– Journalist Pieter-Bas van Wiechen over de zoektocht voor zijn kind naar een ideale basisschool
– En een panelgesprek met Simone Kukenheim (D66), Lisa van der Winden (namens oudergroep Ouders voor keuzevrijheid basisonderwijs) en Nicoline Vink (initiatiefneemster oprichting Vrije School Kairos) over de keuzevrijheid binnen het basisonderwijs en de verschillende matchingssystemen. Het Stadsgesprek
De Balie en Het Parool geven Amsterdam een stem met de debatserie Het Stadsgesprek. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten wordt er gedebatteerd over een thema dat de stad raakt, met uiteenlopende sprekers uit de politiek, wetenschap, onderwijs sport, journalistiek en het bedrijfsleven, maar bovenal betrokken en trotse Amsterdammers. Redactie: Tim Wagemakers (De Balie)