TV NL EN

Stadsgesprek: Hoe stemt Amsterdam?

DUUR
120 minuten

Gemist? Kijk terug via De Balie TV en De Balie Vimeo. Schertsend wordt vaak over 'de republiek Amsterdam' gesproken, maar is Amsterdam echt wel zo onafhankelijk?. Rondom de bed, bad en broodregeling van asielzoekers lag Van der Laan in de clinch met politiek Den Haag en ook in zaken als het coffeeshopbeleid, AirBnB en de woningmarkt is er spanning tussen de hoofdstad en de Tweede Kamer. Achter de schermen weten Amsterdamse bestuurders ook wel dat als ze zaken geregeld willen hebben zij in Den Haag moeten zijn. In Het Stadsgesprek bespreken we met o.a. fractievoorzitter D66 Amsterdam Jan Paternotte, Tweede Kamerlid PvdA Mei Li Vos en Tweede Kamerlid VVD Daniel van der Ree de relevantie van de naderende verkiezingen voor de hoofdstad. Met o.a:
– Fractievoorzitter Jan Paternotte (D66 Amsterdam) hoopt in maart de overstap naar Den Haag te maken met zijn verkiesbare plek op de landelijke D66-lijst.
– Tweede Kamerlid Daniel van der Ree (VVD) zat jarenlang in de Amsterdamse gemeenteraad en stapte deze zomer over naar de Tweede Kamer. Hoe is de verhouding tussen politiek Den Haag en Amsterdam volgens hem?
– Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) studeerde en woont al jaren in Amsterdam. Wat kan Den Haag volgens haar voor Amsterdam betekenen?
– Hoogleraar Marjolein 't Hart (VU) vertelt over de historische relatie tussen de 'Republiek' Amsterdam en politiek Den Haag. Het Stadsgesprek
De Balie en Het Parool geven Amsterdam een stem met de debatserie Het Stadsgesprek. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten wordt er gedebatteerd over een thema dat de stad raakt, met uiteenlopende sprekers uit de politiek, wetenschap, onderwijs sport, journalistiek en het bedrijfsleven, maar bovenal betrokken en trotse Amsterdammers. Ben jij onder de 25? Dan zien wij jou graag meedenken en meepraten over de verkiezingen. Voor 5 euro mag jij naar dit event toe!