TV NL EN

Stadsleven: Als de olie op is

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Iedere zondag 20:00 uur: De Balie TV op SALTO 1 (Omroep Amsterdam) Onze steden moeten worden verlost van de verslaving aan fossiele brandstoffen. De mogelijkheden daartoe worden steeds groter: het aantal groene initiatieven van zowel particulieren als bedrijven neemt toe. Maar de Post-Fossil City gaat veel verder. Net zoals de auto het aanblik van de stad in het verleden ingrijpend heeft veranderd, zal het afscheid van olie, gas en kolen weer een nieuwe transformatie teweeg brengen. Hoe ziet de stad eruit als de olie op is? Dat is het onderwerp van de Post-Fossil City ontwerpwedstrijd én van de komende editie van Stadsleven.

Met o.a. Peter Pelzer, mede-initiatiefnemer van de Urban Futures Studio, neemt ons mee op een verbeeldingsreis door deze nieuwe stad. Hoe wonen, werken en verplaatsen we ons in een stad die niet langer afhankelijk is van olie, gas en kolen? We krijgen bright new ideas van finalisten van de Post-Fossil City Contest. Kunstenaars, architecten, urbanisten, fotografen, filmmakers geven hun fantasie de vrije loop over de stad na de olie.  Volgens Pallas Agterberg, strategisch directeur van netwerkbeheerder Alliander, is een groene stad niet automatisch een sociale stad. Als de welgestelde huishoudens zelfvoorzienend worden, komen de kosten voor het onderhouden van het elektranet bij de armen terecht. Volgens architect Thomas Rau moeten we beseffen dat het vergroenen van de stad zonder een verandering van economisch model, geen daadwerkelijke verandering oplevert. We moeten toe naar een stad waarin de consument geen eigenaar meer is, maar gebruiker. Hij presenteert zijn radicale alternatieve manier van denken aan de hand zijn pas uitgekomen boek ‘Material Matters‘ en geeft alvast een voorproefje van zijn nieuwste project ‘De Universele Rechten van het Materiaal’. Jelmer Mommers, correspondent Klimaat en Energie bij De Correspondent, geeft een lezing met film- en audiofragmenten over een stad met én zonder olie.  Onze vaste partner EYE toont rondom dit onderwerp weer speciale fragmenten uit hun archieven.
Over Stadsleven
Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijn De Groene Amsterdammer en EYE Filminstituut.​