TV NL EN

Stadsleven: De digitale ander

DUUR
90 minuten

Voor meer informatie over het Holland Festival, klik hier. Gemist? Video's komen online via De Balie TV en De Balie Vimeo.
  Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijn Het Parool, EYE en de Groene Amsterdammer.

Op dinsdag 26 mei organiseert Stadsleven in samenwerking met het Holland Festival een speciale editie over de digitale stad. De stad is van stenen én van pixels. We bewegen ons door de straten op ons scherm, we app’en in plaats van te praten en hebben ‘friends’ die we nog nooit hebben ontmoet. Wat doet het digitale met het leven in de analoge stad?

Programma
– Wat is de invloed van digitale technologie op het leven, en het samenleven in de stad? Martijn de Waal (auteur De stad als interface) presenteert zijn bevindingen. 
– Mediakunstenaars Esther Polak en Ivar van Bekkum gebruiken GPS technologie als een middel om verhalen te vertellen over mensen – stedelingen in de grote stad, maar ook nomaden in Afrika – en hun omzwervingen.
– We interviewen per skype Jürgen Müller, artistiek leider van het Catalaanse theatergezelschap La Fura dels Baus die tijdens het Holland Festival je de smart city aan den lijve laten ervaren in hun ‘smart show ‘M.U.R.S’.​
– Onze vaste partner EYE toont weer een bijzonder fragment uit hun archieven.
– Hermen Maat en Karen Lancel presenteren hun installatie Saving Face waarin door aanraking je gezicht versmelt met dat van anderen. Waar ligt dan de grens tussen jou en de digitale ander?
– Reinier de Graaf van het bekende architectenbureau O.M.A. spreekt over de relatie tussen de stad van pixels en de stad van stenen
– Mediakunstenaar Sander Veenhof houdt een pleidooi voor stadse cyborgs, virtuele stoplichten en augmented bewegwijzering, kortom: hoe de digitale laag de stedelijke ervaring kan verrijken.

De zaal zal geopend zijn vanaf 19:30.

Digital Playlab
Voorafgaand (19.00-20.00 uur) en na afloop (22.00-23.00 uur) van de talkshow kan iedereen gratis de installaties van de mediakunstenaars Sander Veenhof, Hermen Maart & Karin Lancel, en Esther Polak & Ivar van Bekkum uitproberen. Ze zijn te vinden in het café en de Salon van de Balie.​ Over Tracy Metz
Tracy Metz is journaliste en auteur over urban issues. Ze schrijft voor o.a. NRC, Het Parool, De Groene Amsterdammer en Architectural Record. Ze is directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.