TV NL EN

Stadsleven: Obsessief gezond

DUUR
120 minuten

Was ook live via Facebook Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Er is een nieuwe cultus ontstaan naar een supergezond lichaam. Vooral hogeropgeleide jongeren in de Randstad steken op het obsessieve af heel wat tijd en geld in bootcamps en juicebars. Tegelijkertijd nemen obesitas en druggebruik toe. Wat zegt dat over deze tijd? Is deze drang naar gezondheid ons nieuwe statussymbool geworden, of juist onze nieuwe ziekmaker?

Hoe gezond is Amsterdam? Arnoud Verhoeff, hoofd Epidemiologie GGD Amsterdam en hoogleraar Grote Stad en Gezondheidszorg, presenteert opmerkelijke bevindingen uit de Gezondsheidsmonitor.

Gezondheid is de norm geworden die we nastreven, maar nooit zullen bereiken. Daardoor zijn we continu bezorgd over onze gezondheid en maken we onszelf ziek in ons streven naar de optimale gezonde levenstijl, stelt medisch filosoof Ignaas Devisch in zijn boek Ziek van gezondheid.
Sportscholen zijn verleden tijd ,vindt Tom Barten. Hij biedt met zijn 'Changing Life Hub' een totaalervaring waar je actief je leefstijl kunt verbeteren.

Onze vaste partner EYE filmmuseum toont weer een prachtig fragment rondom dit thema uit het archief.Internist en hoogleraar diabetologie (LUMC)

Hanno Pijl heeft een missie: de gezondheidszorg omvormen van zorg voor zieken tot bevorderen van gezondheid. Samen met TNO werkt hij aan interventies voor leefstijl als medicijn. Is de toekomst van gezondheid persoonlijk voedingsadvies gebaseerd op je DNA? Suzan Wopereis werkt als onderzoeker systeembiologie bij TNO samen met het Amerikaanse bedrijf Habit dat dit als eerste ter wereld aanbiedt. 

We zien vet als de grote boosdoener. Kunstenaar Arne Hendriks vraagt ons met een nieuwe blik naar vet te kijken met zijn project ‘Fatberg‘ waarin hij een eiland van vet aan het groeien is. Of is ultieme gezondheid voor mens en planeet misschien wel kleiner groeien, zoals in The Incredible Shrinking Man? Wil je meebouwen aan de Fatberg? Dat kan! Meld je op 14 november tussen 11 en 16 uur bij Arne  op het NDSM-terrein, onderaan de kraan. Met je kaartje van Stadsleven ‘Obsessief Gezond’ kun je met 2,50 euro korting op een regulier ticket naar de expositie ‘Change the System’ in Boijmans van Beuningen, waar het werk 'The Incredible Shrinking Man' van Arne Hendriks ook onderdeel van is. Over Stadsleven
Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijn De Groene Amsterdammer en EYE Filminstituut.​