TV NL EN

Stadsleven: Opgroeien in de stad

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijn Het Parool en EYE Filminstituut.

Op maandag 26 januari is het thema ‘Opgroeien in de stad’. Steeds meer jonge gezinnen blijven in de stad wonen. Wat trekt ze, wat houdt ze in de stad ondanks de krappe ruimte en de hoge huizenprijzen? En welke invloed heeft het gezinsleven op de inrichting en het gebruik van de stad?

Stadsleven is een wervelende compilatie van interviews, presentaties, columns, debat en filmfragmenten.

In deze aflevering: Lia Karsten (professor stadsgeografie UvA), de bedenker van de YUPP: Young Urban Professional Parents,  Jeroen Slot, hoofd Onderzoek & Statistiek van Amsterdam, met de trends en cijfers rond kinderen in de stad, planologe Lia de Lange over het gerichte ontwerpen van het Oostelijk Havengebied, architect Bas Liesker, auteur van het boek Nestelen in de Stad, EYE toont filmfragmenten uit zijn archieven, Rijdende Rechter Frank Visser over de conflicten over vrolijk kindergekwetter of ergerlijk gegil en tot slot te gast particulieren die stadskinderen met een achterstand vooruit proberen te helpen, zoals Heleen Terwijn met de IMC Weekendschool en Lenny van Klink met de Rebel Junior Academy en Anna van Lingen en Denisa Kollarová vertellen over hun bijzondere project rondom zeventien Amsterdamse speelplaatsen ontworpen door Aldo van Eyck.

Op vrijdag 13 februari verzorgt EYE een programmering rondom 'Opgroeien in de stad' waar bezoekers van Stadsleven op vertoon van hun kaartje voor 8,50 euro ipv 10 euro naartoe kunnen. Meer info, klik hier.  Over Tracy Metz
Tracy Metz is journaliste en auteur over urban issues. Ze schrijft voor o.a. NRC, Het Parool, De Groene Amsterdammer en Architectural Record. Ze is directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.