TV NL EN

Stadsleven ‘Show me the Money’

DUUR
90 minuten

Gemist? Video's komen online op De Balie TV en op De Balie Vimeo. Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijn Het Parool, EYE en de Groene Amsterdammer.

Op dinsdag 28 april is het thema 'Show me the money', over de geldstromen in de stad. Hoe steekt ons financiële systeem in elkaar en wat voor financiële positie heeft Amsterdam eigenlijk in de wereld?

Programma

• Filosoof Bas Haring geeft een voorproefje uit z’n komende boek over economie.
• Hoe staat het met Amsterdam als financieel centrum in de wereld? Wethouder van Financiën Udo Kock (gemeente Amsterdam) en econoom Mathijs Bouman, bekend van De Wereld Draait Door en columnist van het Financiële Dagblad, laten hun licht hierover schijnen.
• Werken alternatieve betalingssystemen op wijkniveau eigenlijk wel? We praten hierover met onderzoeker Lotte Boonstra en Feye van Olden van de Makkie.
• Rommy Albers van EYE toont bijzondere fragmenten uit de film ‘Komedie om Geld‘ (1936)
• Alternatieve vormen van financiering zorgen ervoor dat stedelijke projecten gerealiseerd kunnen worden. ZUS architecten vertellen hoe zij door middel van een succesvolle crowdfundingscampagne de Luchtsingel hebben kunnen financieren.

De zaal zal geopend zijn vanaf 19:30.

Rondleiding door financieel Amsterdam door Paul Spies
Paul Spies, directeur van het Amsterdam museum, geeft voorafgaand aan de live talkshow een speciale rondleiding langs gebouwen die de rijke financiële geschiedenis van Amsterdam markeren over een periode van 400 jaar: van de Gouden Eeuw tot nu. Reserveren voor de tour is noodzakelijk, aanmelden kan via sanne@stadssalon.nl. Er is beperkt plaats dus wees er snel bij. Datum: dinsdag 28 april
Tijd: 16.00-18.00 uur
Prijs: 5 euro. Gelieve contant te betalen bij aanvang van de tour.

Over Tracy Metz

Tracy Metz is journaliste en auteur over urban issues. Ze schrijft voor o.a. NRC, Het Parool, De Groene Amsterdammer en Architectural Record. Ze is directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.