TV NL EN

Stadsleven: Startup City

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijn EYE en De Groene Amsterdammer. Deze editie is het thema van Stadsleven 'Startup City'. De stad als het nieuwe Silicon Valley, hét ideale leefmilieu voor startups. En de stad biedt een hartelijk welkom aan deze ondernemers. Maar wat krijgt ze ervoor terug?

Programma Startup in Residence is een innovatieve samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en startups die zo dé problemen van de stad oplossen. Ger Baron, Chief Technology Officer en Minouche Cramer, projectleider en de deelnemende startups Wander, Buur en Citymakers komen hierover vertellen. De vele startups in de regio komen technische krachten tekort, terwijl de jeugdwerkeloosheid in Amsterdam ruim boven het landelijk gemiddelde ligt. Ricardo van Loenen wil met Startup School Amsterdam dit gat dichten. Welke kansen biedt de stad aan startups? We praten met Oscar Kneppers van de startuphub Rockstart. Een startup beginnen is makkelijk, maar het echt grote succes is maar voor weinigen weggelegd. Filmmaker Frans Bromet ontzenuwt de startuphype met z’n documentaire ‘Veelbelovend‘ waarin hij de gebroeders Dekker volgde in de opbouw van hun startup Gidsy. Steeds meer grote bedrijven werken samen met startups. Pallas Agterberg, hoofd Strategie bij het energiebedrijf Alliander, vertelt waarom dit bedrijf hiervoor kiest. ​ In de lente opent de grote techhub TQ in Amsterdam, een samenwerking tussen Google en The Next Web, die 120 startups moet gaan vestigen en in totaal 500 werkplekken biedt. Sophie op den Kamp (The Next Web) en Mark Jansen (Google) komen ons een preview geven.  De zaal zal geopend zijn vanaf 19:30. Over Tracy Metz
Tracy Metz is journaliste en auteur over urban issues. Ze schrijft voor o.a. NRC, Het Parool, De Groene Amsterdammer en Architectural Record. Ze is directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.