TV NL EN

Stadsleven: Verborgen stad

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Hoe goed denk jij je stad te kennen? Tijdens Stadsleven ‘Verborgen stad’ duiken we dieper dan de alledaagse werkelijkheid van het stadsleven. We tonen de verborgen plekken, onbekende (oorlogs)verhalen en gebruiken we al onze zintuigen om de stad te ontdekken. Kortom: de stad zoals je haar nog nooit gezien hebt. Programma Dagan Cohen, initiatiefnemer van Hidden Amsterdam, geeft ons een voorproefje van dit nieuwe festival dat de geheime plekken van Amsterdam ontsluiert. Bianca Stigter, auteur van Atlas van de Bezette Stad, toont dat hoe we tegenwoordig de oorlog herdenken een vertekend beeld oplevert van de stad in de oorlog. Welke verhalen zijn we vergeten? Geluidskunstenaar Cilia Erens' motto is 'sound is sight'. Wat hoor je allemaal als je naar de stad luistert?  Saskia Hoogendoorn zorgt er met Eau d'Amsterdam voor dat je Amsterdam ook kunt ruiken. ​ Fotografe Anaïs Lopez en de blinde Jean Poppes tonen de bijzondere gedaantes waarin IJburg zich vertoont als je er alleen naar luistert. Onze vaste partner EYE zal weer een speciaal fragment uit het archief meenemen. Voorafgaand aan Stadsleven 'Verborgen Stad' organiseren we een exclusieve excursie naar Castrum Peregrini. Scroll naar beneden voor meer info of koop hier toegang voor excursie en de talkshow. Stadsleven 'Verborgen Stad' excursie Castrum Peregrini
Het appartement van de vermaarde kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013) diende in de oorlog als adres voor jonge joodse onderduikers uit Duitsland. Zij overleefden allen en besloten na de oorlog de gedeelde oorlogservaringen om te zetten in een cultuurhuis.Decennia lang waren grote delen van dit huis privé. Pas vanaf deze maand zijn voor het eerst de oorspronkelijke onderduiketage en het atelier van de kunstenares Gisèle te bezichtigen. Ook is het bijzondere vijfluik 'Moira' te zien, geschilderd door Gisèle, dat onlangs opgenomen is in de collectie van het Stedelijk Museum. Info:
Tijd: 16.45 Ontvangst, 17.00-18.00 Rondleiding
Locatie: Herengracht 401, ingang Beulingstraat
Kosten: 5 euro.
Deze rondleiding is exclusief voor bezoekers van Stadsleven en alleen te koop in combinatie met een kaartje voor de talkshow die avond. 
Ticket Over Stadsleven
Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijnDe Groene Amsterdammer en EYE Filminstituut.