TV NL EN

Standplaats Turkije

Hoe houden buitenlandse correspondenten zich staande in het repressieve klimaat in Turkije?

Moderator
Tan Tunalı
Entree
Gratis
Taal
Engels

Zijn er thema’s die ze vermijden of kunnen ze zich juist meer vrijheden veroorloven dan journalisten uit Turkije? In de afgelopen jaren is het snel achteruit gegaan met de persvrijheid in Turkije. Wat betekent dit voor de werkzaamheden en de bewegingsvrijheid van correspondenten in Turkije?

Over deze en andere vragen gaan correspondenten met elkaar in discussie tijdens het debat ‘Standplaats Turkije’, dat stichting Röportaj en de Nederlandse Vereniging van Journalisten op vrijdag 1 maart in De Balie organiseren.

 De persvrijheid en vrijheid van meningsuiting staan sinds de afgelopen vijf jaar zwaar onder druk. De Gezi-protesten in 2013 en de mislukte staatsgreep in juli 2016 waren belangrijke kantelpunten. Ook kwamen de diplomatieke relaties tussen Turkije en Europese bondgenoten als Nederland en Duitsland onder grote druk te staan. Wat betekenen die ontwikkelingen voor de positie van correspondenten die werkzaam zijn in Turkije? Ervaren ze problemen als ze zich opnieuw willen accrediteren en zijn er thema’s die extra gevoelig liggen? Hoe beschermen ze zich op reportage in conflictgebieden en in hoeverre verschillen de omstandigheden in Turkije met andere landen waar ze hebben gewerkt? Over deze en andere vragen gaan de volgende gasten met elkaar in debat:

  • Lucas Waagmeester, correspondent voor de NOS en Nieuwsuur. In 2014 verruilde hij zijn standplaats in New Delhi voor een correspondentschap in Turkije.
  • Ayla Albayrak, tussen 2010 en 2017 Turkije-correspondent voor de Wall Street Journal. In oktober 2017 werd de Fins-Turkse journalist veroordeeld tot twee jaar en één maand gevangenisstraf vanwege een artikel dat ze in 2015 schreef over het escalerende conflict tussen Turkse veiligheidstroepen en Koerdische militanten in het zuidoosten van Turkije. Ze was op dat moment al uitgeweken naar Berlijn. Eind vorig jaar werd ze vrijgesproken.
  • Christiane Schlötzer, correspondent in Turkije voor de Süddeutsche Zeitung. Ze werkte tijdens verschillende periodes voor de Zuid-Duitse krant in Turkije, waarvoor ze ook Griekenland en Cyprus verslaat. Na de dood van haar man Egon Scotland zette ze in 1993 de ngo Journalisten helpen Journalisten op. Deze organisatie zet zich onder meer in voor journalisten uit Turkije.

De bijeenkomst wordt ingeleid door Sozan Toksöz, masterstudent Journalistiek in Media aan de Universiteit van Amsterdam, die resultaten presenteert van een onderzoek naar de positie van Nederlandse correspondenten in Turkije. Afsluitend spreekt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ. Het debat staat onder leiding van journalist Tan Tunalı, voormalig Turkije-correspondent en vice-voorzitter van Röportaj.

Tijdens de bijeenkomst is ruimte voor een uitwisseling van publiek met de sprekers.

Aanmelding is mogelijk door een e-mail te sturen naar: info@roportaj.nl

Het debat is mede mogelijk gemaakt door de Eva Tas Foundation, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en De Balie.

 Over Röportaj

Röportaj – stichting ter bevordering van de persvrijheid in Turkije – wil een brug slaan tussen journalisten in Turkije en hun Nederlandse vakgenoten. De stichting organiseert lezingen en debatten met het doel zowel de journalistiek als de publieke opinie in Nederland te informeren.

Röportaj streeft naar meer bewustwording in Nederland over de grenzen die de wetgever in Turkije aan de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting stelt en wil de algemene discussie over mensenrechten en persvrijheid in Turkije verdiepen. Voor meer informatie: www.roportaj.nl

 

Speakers

Lucas WaagmeesterCorrespondent voor de NOS en Nieuwsuur
Ayla AlbayrakFins-Turkse journalist, veroordeeld tot twee jaar en één maand gevangenisstraf vanwege een artikel dat ze in 2015 schreef
Christiane SchlötzerCorrespondent in Turkije voor de Süddeutsche Zeitung
Sozan ToksözMasterstudent Journalistiek in Media aan de Universiteit van Amsterdam
Thomas BruningSecretaris van de NVJ