TV NL EN

Sunny Side of Spirit

DUUR
120 minuten

Deze video staat ook op VPRO.nl Vier op de tien Nederlanders hebben mentale problemen. Hoe komt dat en hoe is dat in andere culturen? Sunny Bergman onderzoekt in haar nieuwe drieluik Sunny Side of Spirit hoe er in Ghana, Taiwan en Brazilië op geheel andere, veelal spirituele wijze met psychische klachten wordt omgegaan.

Op 2 december gaat Sunny, aan de hand van fragmenten uit deze serie, hierover in gesprek met psychiaters, psychologen en andere denkers met de vraag waarom velen in Nederland mentaal 'ziek' zijn en wat we kunnen leren van hoe hier in andere culturen mee wordt omgegaan.
Biedt de aanpak in deze culturen nieuwe perspectieven voor onze geestelijke gezondheid? Met:
– Joop de Jong (medisch antropoloog)
– Kitlyn Tjin A Djie (transcultureel psycholoog)
– Anne Speckens (psychiater)
– Mattijs van de Port (cultureel antropoloog, specialisatie Brazilië)
– Marian Markelo (Wintipriesteres) Moderator:
Ama van Dantzig (gids in Ghana) 

Ontvangst: 19.15 uur
Zaal open: 19.30 uur

Kaarten kosten 10 euro, 7,50 euro voor VPRO leden. Voor meer informatie en kaartverkoop: vpro.nl/evenementen Deze avond wordt georganiseerd door VPRO, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en Boeddhistische Omroepstichting.       Aflevering 1: Ghana
Sunny onderzoekt hoe de Ghanese samenleving van collectiviteit helpt bij het opvangen van o.a. mentale problemen. Is zorgen voor anderen ook een manier van zorg voor jezelf? En zouden onze problemen met depressie, eenzaamheid etc. dus te maken hebben met een over geïndividualiseerde samenleving? Aflevering 2: Taiwan
Sunny verwondert zich over de veerkracht van Taiwanezen en door hoe spirituele praktijken hen handvaten bieden gezond te blijven, i.p.v. pas naar de dokter gaan als er iets mis is. Is in Nederland psychologische/psychiatrische zorg vooral symptoombestrijding? En hoe kan je mentale problematiek de baas blijven buiten de dokterskamer om?

Aflevering 3: Brazilië
In Brazilië ervaart Sunny dat het begrip ‘normaal’ minder statisch is dan we in Nederland doorgaans denken. Gedrag kan beïnvloed worden door geesten, waardoor afwijkend gedrag makkelijker geaccepteerd wordt. Kunnen we in Nederland niet meer met abnormaliteit omgaan, krijgt daarom iedereen een DSM-kwalificatie?