TV NL EN

Taiye Selasi: On the future of Black Identity

In het kader van Black Achievement Month onderzoeken we samen met schrijfster Taiye Selasi de gelaagdheid van de zwarte identiteit in relatie tot het begrip ‘thuis’. Zo schrijft Selasi dat, zoals zoveel jonge Afrikaanse mensen die wonen en werken in steden over de hele wereld, thuis voor haar niet aan één specifieke geografische plaats gebonden is maar dat ze zich daarentegen thuis voelt op vele plekken. Op deze avond staan identiteit, afkomst en multilocaliteit centraal.

Waar kom je vandaan? – Het lijkt een simpele vraag, maar Selasi heeft lang moeten oefenen op het geven van een antwoord. Ik ben geboren in Londen. Mijn vader komt uit Ghana maar woont in Saoudi Arabië. Mijn moeder is Nigeriaans maar woont in Ghana. Ik ben opgegroeid in Boston, was lange tijd de manier waarop ze haar plaats in de wereld probeerde te duiden. Maar ook daar voelde ze zich uiteindelijk niet prettig bij.

In 2005 ging haar essay Bye-Bye Babar, over dit onderwerp, de wereld over. In dit essay schrijft Selasi dat de nieuwe generatie Afropolitanen altijd meerdere lagen van thuis hebben. De plaats waar hun ouders vandaan komen, waar ze naar toe gaan op vakantie, waar ze geboren zijn, waar ze zijn opgegroeid, en waar ze gestudeerd hebben. Maar is een lange opsomming van plaatsen waar je op de een of andere manier een relatie mee hebt, ook het antwoord waar je je prettig bij voelt?

Volgens Selasi zit het antwoord niet in het feitelijke, maar in het gevoel dat een plaats je geeft. Plekken waar je wordt herkend als je gaat winkelen, plekken die verbonden zijn aan familie, vrienden of werk. Voor Selasi betekent dit dat ze haar antwoord aangepast heeft. Als ze nu de vraag krijgt waar ze vandaan komt, is haar antwoord: Ik ben thuis in New York, Rome en Accra.

De moderator van deze avond is Aldith Hunkar. Hunkar is voormalig nieuwslezer voor de Nederlandse Publieke Omroep. Ze is geboren in Paramaribo and reisde met haar familie naar Maleisië, Brazilië en Tunesië. Ze woont nu in Nederland en in Jamaica. Het thema ‘thuis’ is voor haar een belangrijk onderwerp – iets waarover ze graag in gesprek gaat met onze gasten.

Foto: © Nancy Crampton

Waar kom je vandaan? – Het lijkt een simpele vraag, maar Selasi heeft lang moeten oefenen op het geven van een antwoord.