TV NL EN

Techdenkers: de toekomst van onze creativiteit

Programmamaker & Moderator
In samenwerking met
Adyen
Adyen
We leven in een tijd waarin AI steeds intelligenter wordt en zichzelf kan verbeteren zonder tussenkomst van de mens. Dit geldt ook voor het genereren van unieke tekst en beelden, zoals te zien is in programma’s als ChatGPT en DALL-E. Hierdoor rijzen interessante vragen over de toekomst van creativiteit. Zullen computers binnenkort de literaire klassiekers van de toekomst schrijven?

In deze aflevering van Techdenkers bespreekt programmamaker Isabel Sheridan met experts de impact van kunstmatige intelligentie op menselijke creativiteit en leervermogen. Wat zijn de gevolgen van kunstmatige intelligentie voor deze aspecten?

Wie zal hiervan profiteren? Hoe werkt deze technologie precies en wat is de potentie ervan in de toekomst? Welke negatieve en positieve gevolgen kunnen we verwachten als deze technologie zich doorontwikkelt? Is dit het einde van creativiteit zoals wij die kennen?

Over de sprekers

Bas Haring is Tech filosoof, schrijver en hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is bekend van de boeken Kaas en de Evolutietheorie en Kunstmatige Intelligentie is niet Eng. Recentelijk was hij gastcurator van de tentoonstelling brAInpower in Rijksmuseum Boerhaave.

Martin Rombouts is schrijver, theatermaker, podcastmaker en performer . Hij studeerde af aan de Creative Writing-opleiding ArtEZ, waar hij momenteel lesgeeft in Creative AI Writing. Zijn werk is een speels onderzoek naar het nu, en gaat over economische ongelijkheid, het internet en popmuziek. In februari 2023 won Martin Rombouts De Slimste Mens (KRONCRV).

Julia Janssen is kunstenaar en onderzoekt de invloed van digitalisering op onze fysieke wereld. Ze maakt de uitdagingen van data, kunstmatige intelligentie en (surveillance) technologie tastbaar. Middels interactieve- en performatieve installaties wordt het publiek vaak onderdeel van het werk en creëert ze ervaringen die mensen aan het denken zet over de toekomst van het internet.

Hoe gaan we om met vrijheid, autonomie, gelijkheid en democratie in een data-gedreven samenleving? Naast haar praktijk als autonoom kunstenaar is Janssen o.a. actief als publiek spreker, (gast)docent en vertegenwoordigt ze een rechtszaak tegen Twitter als ambassadeur van Stichting Data Bescherming Nederland. Studio Julia Janssen creëert beweging. Niet naar privacy – maar naar een digitale samenleving waarin jij kunt bepalen wie wat over je weet.

Anco Peeters is filosoof en cognitief wetenschapper gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en cognitieve neurowetenschappen. Hij doceert aan de Radboud Universiteit en hij richt zich op de ethiek van kunstmatige intelligentie, de aard van ons geheugen, het gebruiken van geheugentechnieken, en het begrijpen van onze geest. Ook is hij geïnteresseerd in de rol van geslacht en sekse in AI en robotica.

Acteur en theatermaker Max Wind verzorgt het intermezzo.

Sprekers

Martin RomboutsSchrijver & theatermaker (Beeld: Jante Wortel)
Julia JanssenKunstenaar & oprichter Studio Julia Janssen (Beeld: Jonna Bruinsma)
Bas HaringHoogleraar Publiek Begrip van Wetenschap (Universiteit Leiden)
Max Wind
Max WindActeur & theatermaker
Anco PeetersFilosoof en AI-wetenschapper

Meer van Techdenkers:

Maatschappij
vr 10 mrt 2023 / 19:30

Techdenkers: Bob Hoffman on Adscam

We will talk about Bob Hoffman’s book and about how the power of online advertisement is bigger than the power of democratic states. Can this be fixed, and how?

Meer Info Tickets

Techdenkers: waar tech en natuur samenkomen

Meer Info