TV NL EN

Tegen de macht: Paul Vugts ontmoet Dilan Yesilgoz

Misdaadjournalistiek in Nederland.

Misdaadjournalist van Het Parool Paul Vugts kreeg te maken met een op zijn persoon afgegeven moordopdracht. Hij kreeg de zwaarst mogelijke beveiliging en verbleef een half jaar met zijn vriendin in een safe house. Nog altijd is hij niet veilig. En hij is niet de enige die dit overkomt. Hij gaat in gesprek met minister van justitie en veiligheid Dilan Yeşilgöz over de staat van de Nederlandse misdaadjournalistiek.

De gruwelijke moord op Peter R. De Vries in 2021 maakte duidelijk dat deze met een enorm probleem te kampen heeft. Ook de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum liet zien dat de veiligheid van hen die het actief opnemen tegen de georganiseerde misdaad niet op orde is. Sterker: het probleem lijkt groter dan ooit.

Yeşilgöz maakte al meer geld beschikbaar voor persoonsbeveiliging van journalisten en rondom rechtszaken. Doet de Nederlandse overheid daarmee genoeg? Wat kan zij nog meer doen om haar journalisten, advocaten en gewone burgers te beschermen tegen de steeds machtigere georganiseerde misdaad en de verharding van hun criminele praktijken?

Sprekers

Paul VugtsMisdaadjournalist
Dilan YeşilgözMinister van justitie en veiligheid