Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur zijn veel Oost-Duitsers nog altijd nostalgisch naar de DDR. Ostalgie: ongefundeerd of onbegrepen?
Velen verlangen terug naar het idee van een samenleving waar werkloosheid ontbrak, er garantie was op huisvesting, en waar vrouwen een grote mate van economische onafhankelijkheid hadden. Ook in het straatbeeld keren culturele iconen zoals de Trabant en het Ampelmännchen terug en worden hippe koffietentjes opgesmukt met Oost-Duits interieur. Hoe moeten we deze Ostalgie zien? Moeten we het sentiment serieus nemen, of is het ongefundeerd en gaat het voorbij aan de verschrikkingen van het DDR-regime?
Aan de hand van persoonlijke ervaringen uit de DDR, voorbeelden uit film en literatuur, en een historisch- en sociaalwetenschappelijk perspectief onderzoeken we hoe Ostalgie in elkaar steekt en waar het precies vandaan komt. Hoe kunnen we dit sentiment duiden en op welke manieren leeft het in de herinnering voort? Kortom: hoe verenigd, of verdeeld, is Duitsland?
Over de sprekers
Sterre Lindhout is Duitsland-correspondent voor de Volkskrant. Hier schrijft zij over de Duitse politiek, economie en de actualiteit. Tijdens haar werk stuit ze, ook dertig jaar na de val van de muur, steeds weer op verschillen tussen Oost- en West-Duitsland en heimwee naar de DDR.
Svea Gustavs groeide op in Oost-Duitsland, maar studeerde in Nederland Duitse taal en literatuur. Ook studeerde zij cum laude af aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar academische onderzoek gebruikt zij in haar creatieve projecten, waarbij ze fotografie, grafische vormgeving en performances gebruikt om een dialoog te starten tussen parallelle culturele werelden.
Boris Noordenbos is Assistant Professor in Literary and Cultural Analysis op de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn onderzoek naar een Russische identiteit in Post-Sovjet literatuur, draagt hij bij aan het actuele debat rondom Post-Sovjet nostalgie.
Yvonne Delhey is als universitair docent verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar vakgebied is de Duitse letter- en cultuurkunde. Ze groeide op in Dresden en leeft sinds 25 jaar in Nederland. In haar onderzoek komt ze geregeld en geheel zonder Ostalgie terug op thema’s die verbonden zijn met de DDR.