TV NL EN

The Art of the Symphony

Filmed in Prague, ‘The Art of the Symphony’ takes us from a studio where live paintings of Shostakovich symphonies are created, to archive footage of Prague during the Communist era and to present-day sites of former Communist monuments.

‘The Art of the Symphony’ neemt ons mee met live schilderijen vanuit een studio in Praag, naar symfonieën van Sjostakovitsj via archiefbeelden van Praag tijdens het Sovjet regime, naar locaties van voormalige communistische monumenten.

Langs deze weg komt het hoofdthema van de film in beeld – vrijheid van onderdrukking – waarbij het meer gaat om een humanitair dan een politiek standpunt. Het individu, de menselijke ziel, streeft ernaar boven deze afgrond uit te stijgen. Sjostakovitsj’ Vierde symfonie vormt de kern van deze gedachte.

Geproduceerd door DSCH Films, gelieerd aan DSCH Journal, filmdirector Alan Mercer. Met live-schilderijen van Maryleen Schiltkamp.

De documentaire (50 minuten) zal vertoond worden in de Filmzaal van De Balie, gevolgd door een panel discussie en Q&A. Hierna wordt er een tentoonstelling van de live-schilderijen gemaakt en gefilmd voor ‘The Art of the Symphony’. Deze is te bezichtigen op de boven-foyer van De Balie, Amsterdam.

De tentoonstelling is een week lang geopend voor publiek. Deze is te bezoeken op de boven-foyer van De Balie, gedurende 5 – 12 april.

Panelleden:

Libor Štichauer: spreker Jan Palach herdenking 2019
Olga de Kort: musicologe en muziekjournaliste
Albert van der Schoot: estheticus, filosoof, musicoloog

Speakers

Maryleen SchiltkampBeeldend kunstenaar
Alan MercerFilmregisseur
Libor ŠtichauerSpreker Jan Palach herdenking 2019
Olga de KortMusicologe en muziekjournaliste
Albert van der SchootEstheticus, filosoof, musicoloog