TV NL EN

The many faces of modern China #2

Het bewind en de legitimiteit van de Communistische Partij

programmamaker
in samenwerking met
LeidenAsiaCentre
taal
Nederlands/Engels

Let op: voor dit programma is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Is het uitverkocht? Dan kun je het programma ook live meekijken via deze pagina. 

’s Werelds grootste politieke organisatie, de Chinese Communistische Partij (CCP), heeft sinds 1949 de touwtjes in handen in de Volksrepubliek China. Hoe wordt het land met de grootste bevolking ter wereld bestuurd? Wie varen er wel onder het bewind van de Partij en wie verzetten zich ertegen? Samen met experts en ervaringsdeskundigen bespreken we hoe de CCP aan de macht weet te blijven.

Na decennia van roerige ontwikkelingen zijn de Partij en de staat innig met elkaar vervlochten. Maar Xi Jinping is in de eerste plaats voorzitter van de Partij, daarna volgt pas zijn positie als president van China. Onder zijn bewind is de grip van de CCP op de staat en samenleving bovendien in verschillende opzichten meer uitgesproken. Hoe dit politieke proces precies in zijn werk gaat, is bij het grote publiek een onderbelicht thema. In deze tweede aflevering duiken we daarom in China’s politieke systeem.

The Many Faces of Modern China

Het LeidenAsiaCentre en De Balie presenteren de tweede sessie van de serie “The many faces of modern China”. Deze serie behandelt uiteenlopende perspectieven op de veelzijdige ontwikkeling van China. Verdeeld over drie sessies schetsen experts, politici en kunstenaars een broodnodige reality check van China’s economie, politiek systeem en groeiende rol op het internationale toneel. Hoe kunnen wij de politieke, sociale en economische realiteit van dit land en haar 1,3 miljard inwoners begrijpen? En wat kunnen wij leren van China? Na de eerste sessie over China’s economie, zal de focus tijdens deze tweede sessie zich verleggen naar China’s politieke systeem.

Sprekers

Frank PiekeHoogleraar moderne Chinastudies aan de Universiteit Leiden.
Stijn DeklerckChina-kenner, Senior Officer mensenrechten bij Amnesty Nederland.
Wenxin FanJournalist voor The Wall Street Journal, schrijft over China. Hij zal bijdragen via een videoboodschap in het Engels.