TV NL EN

The Matrix: 20 jaar later

Met The Matrix als leidraad bespreken we samen met Ancilla van de Leest en Peter Joosten of we met deze toename van digitale technologie onze kracht vergroten of dat onze keuzevrijheid beperkt wordt.

Georganiseerd door
De Balie Academie
Voertaal
Nederlands

vimeo.com/debalie/matrix

 

In 1999 kwam de legendarische film The Matrix uit. De film schetst een beeld van een toekomst waarin technologie de mens beheerst. Twintig jaar later lijkt dit scenario actueler dan ooit.

Met The Matrix als leidraad bespreken we samen met Ancilla van de Leest, Peter Joosten en Patrice Riemens of we met deze toename van digitale technologie onze kracht vergroten of dat onze keuzevrijheid beperkt wordt. Moeten we kiezen voor de ‘red pill’ en ons hiertegen verzetten? Of is Cyphers credo ‘ignorance is bliss’ juist, en moeten we de machines omarmen in de naam van vooruitgang? Kom langs, want zoals Morpheus zei: “no one can be told what the Matrix is. You have to see it for yourself.”

 

Over de sprekers

Ancilla van de Leest is een deskundige op het gebied van privacy en digitale burgerrechten. In 2016 was ze verkiesbaar als lijsttrekker van de piratenpartij. Op het moment is ze werkzaam bij startpage.com, dat een privacyvriendelijk alternatief wil bieden voor de grote data-reuzen.

Peter Joosten MSc. heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde en Journalistiek gestudeerd. Naast blogger en podcaster (Biohacking Impact podcast) is hij keynote spreker bij diverse bedrijven, instellingen en evenementen, waaronder TEDx, Biohacker Summit Stockholm, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), KPN, Etos en ASML. Hij is auteur van het boek Biohacking, de toekomst van de maakbare mens. 

Patrice Riemens is sociaal geograaf, pleiter voor vrije en open source software en lid van de Nederlandse hackersclub Hippies from Hell.

Speakers

Ancilla van de LeestDeskundige privacy en digitale burgerrechten
Peter JoostenBiohacker
Patrice RiemensSociaal geograaf

“It’s the question that drives us. It’s the question that brought you here.”