TV NL EN

The Waste Land

DUUR
90 minuten

The Waste Land (Het Barre Land) – T. S. Eliot from De Balie.   T.S. Eliots legendarische gedicht The Waste Land is alweer bijna een eeuw oud en fascineert nog mateloos. De dichter neemt je mee, van Dante’s Inferno naar de met peuken bezaaide oever van de Theems, nu eens in archaïsche taal, dan weer in plat cockney. Hij springt van fragment naar fragment, van gruwelen naar ijdelheden en weer terug, zoals wij tegenwoordig door een krant bladeren of door een Facebookfeed scrollen. De dood van een wereldbeeld, zeiden commentatoren, het einde van de grote verhalen. Maar welke diagnose stelt Eliot precies in misschien wel het beste gedicht ooit? En wat als die ook voor ons geldt?

Terwijl heel Europa het einde van de Eerste Wereld herdenkt, kijken wij naar Eliots beeldschone commentaar op de periode van desillusie die volgde. We laten Eliot ons een wereld tonen die aan scherven ligt. Bovendien kijken we naar onze eigen tijd. We zijn maar al te bekend met sterk gemonteerde, fragmentarische beelden; flarden van nieuws, meningen en verhalen. Wellicht kunnen we iets van onszelf herkennen in Eliots dichtregels. Samen met academici en kunstenaars pakken we de scherven van Eliot weer op; we onderzoeken hun betekenis en trekken conclusies over het nu. En bovenal gaan we genieten van een prachtig stuk literatuur.

Tijdens dit programma geeft dr. Jane Lewty een stoomcursus in het begrijpen van Eliot. Vervolgens zullen Xander van Vledder en Linde van den Heuvel een theatrale lezing van The Waste Land houden onder regie van Nina Spijkers.

Ter afsluiting geeft Jaïr Stranders een slotcommentaar.
       
The Waste Land
auteur: T.S. Eliot
 
Order this book 

      Het Barre Land
auteur: T.S. Eliot Het jaar 1922 is een wonderjaar in de westerse literatuur. Naast Ulysses van James Joyce verscheen The Waste Land van T.S. Eliot. De roman en het gedicht zijn beide hoogtepunten van het modernisme. Romanciers als Ernest Hemingway, Aldous Huxley, William Faulkner, Graham Greene en zelfs Stephen King lieten zich erdoor inspireren.  read more Order this book