TV NL EN

Theater Na de Dam: DE CRUX

Een fictief interview met Raymond Westerling, de controversieelste militair uit de dekolonisatieperiode.

Programmamaker
Merlijn Geurts
Vorm
Theater, film en gesprek
DE CRUX, een fictief interview met Kapitein Raymond Westerling, gaat over de houding van Nederland ten opzichte van haar voormalige kolonie Indonesië. Met de voorstelling openen theatermakers Rieks Swarte en Nicoline Nagtzaam de Westerling-beerput. Wie was Westerling, de meest controversiële militair uit de dekolonisatieperiode, écht?

DE CRUX werd in 2021 speciaal gemaakt voor Theater Na de Dam als film (ivm coronamaatregelen). Dit jaar wordt de film getoond met een live proloog door actrice Vera Ketelaars én nagesprek met schrijver en kunstenaar Marion Bloem.

De vele gezichten van een oorlogsmisdadiger 

Westerling, bijgenaamd de Turk, droeg zelf behoorlijk bij aan zijn eigen mystificatie. In zijn grillige loopbaan speelde hij niet alleen de rol van de wilde wonderboy, maar ook die van de genadeloze militair, de leider van ‘de mannen van de nacht’, die van beul en rechter, de uitvinder van zijn eigen methode, ondernemer in geweld en louche legerdumphandelaar en een James Bond avant la lettre met een license to kill. Hij werd vluchteling zonder land, bedenkelijke boekhandelaar, verraderlijke informant, liefdevolle huisvader, hardnekkige gelijkhebber, schaamteloze chanteur, kat-op-het-spek-binder, schandaal-operazanger, de eeuwig miskende, de held der veteranen, die stierf als de mythologische verschijning van de Rechtvaardige Vorst. ‘Spijt’ kwam in zijn vocabulaire niet voor.

Tekst, regie: Nicoline Nagtzaam, Rieks Swarte
Spelers: Vera Ketelaars, Dennis Rudge
Productie: Stichting Swarte Kunst, Theater Na de Dam, De Balie

Sprekers

Marion BloemSchrijver, filmmaker, kunstenaar
Ianthe MosselmanModerator