TV NL EN

Theater Na De Dam: Het Bittere Kruid

DUUR
90 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking vindt na de twee minuten stilte overal in het land theater plaats, georganiseerd door Theater Na De Dam. De voorstellingen hebben ieder op hun eigen manier betrekking op de Tweede Wereldoorlog. In De Balie speelt de voorstelling Het Bittere Kruid, geregisseerd door Agaath Witteman.

‘Ik wilde mijn familie verder laten leven door over ze te schrijven.’ Dit zegt Marga Minco (1920) over haar enige biografische boek: Het Bittere Kruid. Hierin beschrijft ze hoe haar familie argeloos een systeem van vernietiging wordt binnen gedreven en hoe zij zelf overleeft.

In de voorstelling vertellen Maruja Bobo Remijn en Julien Croiset de verhalen zoals ze geschreven zijn. Afwisselend zijn ze verteller, personage of allebei tegelijk, al naar gelang de dialogen die er in voorkomen ‘gespeeld’ of ‘verteld’ worden. Af en toe is daar de stem van Marga Minco.

Met karige middelen wordt de wereld van Het Bittere Kruid opgeroepen. Leidraad voor de enscenering is de schrijfstijl van Marga Minco, licht van toon, zonder grote emoties. De schrijfster was gedurende de oorlog een jonge vrouw van tussen de 20 en 25 jaar. Toch koos ze voor een jong meisje, een kind nog, als verteller. Argeloos, met soms kinderlijke naïviteit, kijkt het meisje naar de gebeurtenissen. Nooit gaat het over de verschrikkelijke wandaden van een misdadig systeem. Deze worden hoogstens gesuggereerd. Het is ook niet nodig. De toeschouwer kent de afloop en zal de teksten met de eigen beelden aanvullen.

Tekst: Marga Minco
Spel: Maruja Bobo Remijn en Juliën Croiset
Regie: Agaath Witteman Naast Theater Na De Dam vindt op 3 mei ook het Gesprek Voor De Dam plaats, met onder anderen Abram de Swaan. U kunt naar beide programma's met een speciaal combiticket voor 20 euro. Daarmee krijgt u 5 euro korting. Klik hier om de kaart te bestellen.

De foto dateert uit de winter van 1943-1944 en toont een jonge Marga Minco. De foto is genomen bij het onderduikadres Bleekersvaartweg in Heemstede aan de achterzijde van het huis. De andere bewoners leerden 'Sara Menco' kennen als ‘Marga’, de naam van haar valse persoonsbewijs, met haar geblondeerde haar. Deze foto weerspiegelt het slot van het hoofdstuk ‘Een ander’ in Het Bittere Kruid.