TV NL EN

Theater of War

DUUR
150 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. In samenwerking met Theater of War organiseren we twee theatrale lezingen van Sophocles’ Ajax en Philoctetes. Deze opvoering vindt op 23 maart ook plaats op de De Basis te Doorn.  2500 jaar geleden vond in Athene de eerste uitvoering plaats van het toneelstuk Ajax, gespeeld door soldaten en met een publiek van soldaten. Het toneelstuk, waarin onderwerpen als verlies, woede, schaamte en dood aan bod komen, fungeerde destijds als een vorm van vertelkunst, collectieve traumaverwerking en rituele re-integratie in de samenleving. Het stuk hielp de soldaten en veteranen inzicht krijgen in de jarenlange oorlogssituatie waarin ze verkeerden. De Amerikaanse regisseur Bryan Doerries, oprichter van Theater of War, voert overal ter wereld lezingen van Sophocles’ Ajax en Philoctetes voor veteranen en burgers op, om zo de tijdloze en universele zichtbare en onzichtbare wonden die ontstaan door het dienen in de oorlog, te kenschetsen en het weerstandsvermogen van de familie, gemeenschap en troepen te cultiveren. Op uitnodiging van De Balie is Bryan Doerries voor het eerst in Nederland om hier twee theatrale lezingen te regisseren. De Nederlandse acteurs, Jochum ten Haaf, Lot van Lunteren, Yorick Zwart en Khaldoun Alexander Elmecky dragen scènes uit de toneelstukken Ajax en Philoctetes voor. Na de opvoering vindt er een gesprek plaats met veteranen, hun gezinsleden en het publiek over de stigma’s, psychische en fysieke problemen waar militairen en hun families mee kampen na hun terugkeer uit oorlogsgebieden. We gaan in gesprek met o.a. voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, luitenant-kolonel Mostafa Hilali en veteraan Boudewijn Kok. Mark de Kruif studeerde in 1981 cum laude af aan de Koninklijke Militaire Academie. In 2001 was hij Bataljonscommandant in Bosnië. Daarna vervulde hij diverse staffuncties in Den Haag. In 2008-2009 was hij Commandant NAVO-troepen in zuidelijke Afghanistan en van 2010 tot 2016 (Plaatsvervangend) Commandant Landstrijdkrachten. Op dit moment is hij werkzaam als programmamanager ‘75 jaar bevrijding’ en lid van de adviesraad WRR. Mostafa Hilali is luitenant-kolonel. Hij diende in 1998 in Bosnië en 2002 in Afghanistan. In 2015 richtte hij, na de aanslag op Charlie Hebdo de Facebookpagina ‘nietmijnislam’ op. Hilali schrijft voor NieuwWij. Boudewijn Kok is veteraan. Hij was als monteur in dienst bij de mobiele brigade toen in juli 1995 de moslimenclave Srebrenica viel. Hij is regelmatig terug geweest naar Srebrenica.

Joke van Bokkem is klinisch psycholoog en psychotherapeut met de specialisatie psychotraumatherapeut NTVP, werkzaam bij Centrum45. Over Bryan Doerries
Bryan Doerries is schrijver, regisseur en vertaler en werkt momenteel als artistiek directeur voor Theater of War Productions. Op jonge leeftijd ontwikkelde hij een voorliefde voor klassieke literatuur en ontdekte relevantie daarvan in deze tijd. Doerries gebruikt de eeuwenoude methoden in zijn voorstellingen om individuen en groepen te helpen bij het verwerken van trauma’s en verliezen. In 2015 verscheen zijn boek The Theater of War: What Ancient Greek Tragedies Can Teach Us Today. Sinds 2017 is hij Public Artist in Residence in New York waarvoor hij twee jaar lang voorstellingen zal produceren. De teksten van Sophocles zijn naar het Nederlands vertaald door Vera Hoogstad. De voorstelling is vrij toegankelijk voor veteranen en hun familieleden, wel wordt het aangeraden om vooraf kaartjes te reserveren. Redactie: Ianthe Mosselman Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds.