TV NL EN

Theatergroep De Kale: Leesvoorstelling De Klucht van Oene

Door
Theatergroep De Kale

Op zondagmiddag 24 maart organiseert Theatergroep De Kale een leesvoorstelling van De Klucht van Oene van Jan Vos.

Jan Vos was tijdens zijn leven (1610-1667) heel populair. Zijn toneelstukken werden vaak en voor een groot publiek gespeeld. Hij was bevriend met vele regenten en vooraanstaanden. Zelf was hij jaren lang de voornaamste regent van de Amsterdamse Schouwburg. Na zijn dood was het snel gedaan met zijn roem. De smaak van het publiek veranderde en zijn werken werden al snel te ruw en te scabreus geacht.

De Klucht van Oene heeft alle ingrediënten van een typische 17de eeuwse klucht: een overspelige echtgenote, een zeer sullige, bedrogen echtgenoot en een minnaar die onvoorstelbaar vindingrijk wordt, wanneer hij in het nauw zit. Het stuk was een succes en is vaak gespeeld tijdens Vos’ leven. Waarschijnlijk niet zo zeer door het verhaal – dat was bij het publiek wel bekend – , maar vooral door de pittige en levendige dialogen waarmee Jan Vos de personages elkaar in de haren laat vliegen.

Theatergroep De Kale verdiept zich al jaren in de toneelteksten uit de 17de eeuw. Het lezen en bestuderen van bekende of onbekende toneelteksten doet De Kale graag samen met het publiek tijdens zogenaamde leesvoorstellingen. De tekst wordt toegelicht en de acteurs van De Kale lezen fragmenten van de tekst, waardoor een goed beeld ontstaat van de kwaliteiten en de speelbaarheid van het stuk.

De Klucht van Oene wordt gelezen door Victor van Swaay, Celia van den Boogert, Stijn Westenend, Marieke de Kruijf, Sjoera Retèl en Vastert van Aardenne.

De lezing wordt voorafgegaan door een inleiding door de heer Frans Blom, docent aan de Universiteit van Amsterdam. Frans Blom is expert op het gebied van historische literatuur en Nederlands literair erfgoed. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de Amsterdamse Schouwburg van de 17de eeuw tot nu toe. Zijn meest recente onderzoek naar de Schouwburg als internationaal cultureel bedrijf is Podium van Europa, creativiteit en ondernemen in de Amsterdamse Schouwburg van de zeventiende eeuw (Amsterdam: Querido, 2021)