TV NL EN

Theatergroep De Kale: leesvoorstelling Min in ’t Lazarus-huys

Door
Theatergroep De Kale

Op zondagmiddag 15 mei organiseert Theatergroep De Kale een leesvoorstelling van het toneelstuk Min in ’t Lazarus-huys van Willem G. van Focquenbroch. 

Focquenbroch (1640-1670) baseerde zijn blijspel op Los Locos de Valencia van de toen zeer bekende Spaanse toneelschrijver Lope de Vega. De eerste editie van het stuk verscheen in 1674. Hij laat het verhaal afspelen in het Amsterdamse gekkenhuis (Lazarus-huys), waar hij verliefdheid en waanzin hand in hand laat gaan!

De jonge edelman Ferdinand denkt dat hij in Den Haag een andere jongeman heeft neergestoken. Hij vlucht naar Amsterdam om daar zijn vriend Valerius om raad te vragen hoe hij aan de wraak van zijn achtervolgers kan ontkomen. Deze raadt hem aan zich als gek te gaan gedragen en zich voor enige tijd in het gekkenhuis te laten opsluiten. Dit is het begin van een reeks bizarre verwikkelingen…

Theatergroep De Kale verdiept zich al jaren in de toneelteksten uit de 17de eeuw. Het lezen en bestuderen van bekende of onbekende toneelteksten doet De Kale graag samen met het publiek tijdens zogenaamde leesvoorstellingen. De tekst wordt toegelicht en de acteurs van De Kale lezen fragmenten van de tekst, waardoor een goed beeld ontstaat van de kwaliteiten en de speelbaarheid van het stuk.

Met Marieke de Kruijf, Vastert van Aardenne, Celia van den Boogert, Victor van Swaay, Sjoera Retèl, Stijn Westenend, René Retèl en Mark van der Laan.

De lezing wordt voorafgegaan door een inleiding door mevrouw Elly Groenenboom-Draai, die in 2018 een wetenschappelijke hertaling van het stuk uitbracht onder de titel Amor in het gekkenhuis, waarin de oorspronkelijke tekst en de moderne tekst naast elkaar staan.