TV NL EN

Tien jaar onverwerkt verleden

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Stichting Julius Leeft! bestaat tien jaar. In die periode zijn onder de bezielende leiding van John Leerdam vele theaterproducties in de diverse delen van ons Koninkrijk ontstaan en opgevoerd. Reden genoeg om na tien jaar stil te staan en vooruit te kijken. In samenwerking met De Balie in Amsterdam viert Stichting Julius Leeft! zijn tienjarig jubileum op zondagmiddag 17 april met de presentatie van het boek Tien jaar onverwerkt verleden dat door LM Publishers wordt uitgegeven. De eerste exemplaren van het jubileumboek zullen worden aangeboden aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Jet Bussemaker, alsmede aan de heren Humberto Tan, presentator programma RTL Late Night en Clayde Menso, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Daarna zal de minister de gelijknamige fototentoonstelling met werk van Jean van Lingen, Ossa Kierkegaard en Joffrey van der Vliet openen. De tentoonstelling is t/m half juni 2016 in De Balie Amsterdam te zien. Gratis entree.
Daarbij besteedt Julius Leeft! deze middag extra aandacht aan de mensen door wie de stichting zich al tien jaar gesteund voelt. Tien jaar onverwerkt verleden
‘We wonen in een glazen huis, met ramen van allemaal verschillende kleuren glas en verschillende gordijnen’. Dit citaat uit ‘Juliana’ – de jubileumvoorstelling van de stichting Julius Leeft! – vat prachtig samen waar het werk van de stichting steeds om draait. Julius Leeft! brengt de diversiteit en de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden dichtbij. Mark Rutte, minister-president, Tien jaar onverwerkt verleden Ik vond Kain Pikul uniek in het agenderen van een ‘vergetenʼ politiek onderwerp. Daar wordt in het theater te weinig aan gedaan. Politiek bewustzijn is het einddoel van SJL, en ik heb bewondering voor de volharding waarmee John dat terrein blijft opzoeken. Thom Hoffman, acteur, Tien jaar onverwerkt verleden Die zijn altijd informatief, ontroerend ook, belichten een moment uit de geschiedenis, dat niet iedereen meer helder voor ogen staat of dat is weggemoffeld uit schaamte. En die verhalen moeten verteld. Maartje van Weegen, voormalig tv-presentatrice, Tien jaar onverwerkt verleden Stichting Julius Leeft bestaat tien jaar. Al tien jaar lang maakt John Leerdam theaterstukken die de diversiteit en de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden dichterbij brengen.
In zijn theatervoorstellingen in zowel Nederland als de voormalige koloniën probeert Julius Leeft! bijzondere en aangrijpende gebeurtenissen uit het gemeenschappelijke verleden bespreekbaar te maken via een verrassende mix van tekst, zang, muziek en dans. Maar ook dankzij het enthousiasme en de passie van een wisselende cast van (ster)acteurs, politici, journalisten, wetenschappers, ondernemers en anderen. Keer op keer geven zij hun kostbare tijd om Leerdam in zijn passie tot verbinden te helpen. Het boek Tien jaar onverwerkt verleden blikt terug op tien unieke voorstellingen die in het hele Koninkrijk der Nederlanden indruk hebben gemaakt. Het eerste gedeelte toont de verhalen achter de theaterstukken, interviews met acteurs, citaten uit recensies en vooral veel kleurrijke beelden. Het tweede deel van het boek bevat de tekst van de tien theaterstukken zoals ze zijn opgevoerd in Nederland en daarbuiten. Dank aan LM Publishers, De Balie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21. Stichting Julius Leeft! geeft op theatrale wijze vorm aan pijnpunten in de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit.