TV NL EN

Toch maar aan de dag beginnen

Een avond over rouw en verlies

Programmamaker
Rokhaya Seck
Presentator
Gijs van der Sanden
Presentator
Liesbeth Rasker

Rouw en verdriet, liever praten we er niet over. Dat ongemak ligt al in de taal besloten. We worden geacht om rouw zo snel mogelijk te ‘verwerken’ of om het ‘een plekje te geven’ – als een stoffige doos op zolder, aan het zicht onttrokken. Is het mogelijk om ons op een andere manier tot rouw te verhouden? Om het er gewoon te laten zijn?

Journalisten Liesbeth Rasker en Gijs van der Sanden, beiden ervaringsdeskundigen, openen in dit programma het gesprek over rouw – met elkaar en met gasten.

Sprekers

Liesbeth Rasker (1988) is o.a. schrijver en podcastmaker. Ze verloor op tienjarige leeftijd haar moeder en was 29 toen haar ‘neptante’ Renate Dorrestein overleed. Ze maakte de podcast Dag voor Dag, waarin ze met verschillende mensen in gesprek gaat die een dierbare hebben verloren. Binnenkort verschijnt het tweede seizoen.

Gijs van der Sanden (1986) is schrijver, journalist en docent. Hij was negentien toen zijn vader plotseling stierf, vier jaar later verloor hij ook zijn moeder. Over zijn rouw en zoektocht naar houvast schreef hij het boek De dingen die je vergeet, dat begin dit jaar uitkwam.

Paul Sin Nam Rigter maakte als regisseur de documentaire Dood in de Bijlmer die in première ging op het IDFA. De film laat zien hoe verschillend er door de gemeenschappen in de Bijlmer gerouwd wordt. Als acteur is Rigter bekend van o.a. de tv-programma’s: Klokhuis, Spangas en Klem.

Joost Prinsen is acteur, schrijver, zanger en presentator. Hij speelde onder andere in de Stratenmakeropzeeshow, Klokhuis en De Zevensprong en presenteerde tot 2015 de televisiequiz Met het mes op tafel. Eind juni komt zijn boek Na Emma uit waarin hij verslag doet van de twaalf maanden na de dood van zijn vrouw.

Babet te Winkel is humanistica en oprichter van Verlieskunst, een site met essays, verhalen, een rouwwoordenboek en kaarten. Haar missie is om een nieuwe beeldtaal te creëren voor verlies. In samenwerking met verschillende illustratoren en kunstenaars ontwerpt ze Verlieskaarten, een alternatief voor de traditionele condoleancekaarten.

Jos de Keijser is klinisch psycholoog, psychotherapeut en bijzonder hoogleraar complexe rouw aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed uitgebreid onderzoek naar de rouw van de nabestaanden van de MH17 ramp. Recent verscheen zijn Handboek traumatische rouw (2018) met daarin psychologische behandelingen na verschillende soorten verlies.

Sahand Sahebdivani is geboren in Iran en opgegroeid in Nederland waar hij storytelling, scenarioschrijven en muziek studeerde. Sinds 2004 leidt hij Mezrab, een gerenommeerd centrum voor verhalen en andere kunsten in Amsterdam. Als hij niet in Amsterdam is, toert hij de wereld rond met zijn band, zijn verhalen-shows en zijn storytelling workshops.

Sprekers

Joost Prinsen Acteur, presentator, schrijver (foto: Ilja Keizer)
Paul Sin Nam Rigtero.a. regisseur Dood in de Bijlmer
Babet te Winkelhumanistica en initiatiefnemer van Verlieskunst (Foto: Angeliek de Jonge)
Jos de Keijserklinisch psycholoog, psychotherapeut en bijzonder hoogleraar complexe rouw
Sahand Sahebdivaniverhalenverteller, oprichter Mezrab