TV NL EN

Toch maar aan de dag beginnen

Een avond over rouw en verlies

Programmamaker
Rokhaya Seck
Presentator
Gijs van der Sanden
Presentator
Liesbeth Rasker

Rouw en verdriet, liever praten we er niet over. Dat ongemak ligt al in de taal besloten. We worden geacht om rouw zo snel mogelijk te ‘verwerken’ of om het ‘een plekje te geven’ – als een stoffige doos op zolder, aan het zicht onttrokken. Is het mogelijk om ons op een andere manier tot rouw te verhouden? Om het er gewoon te laten zijn?

Journalisten Liesbeth Rasker en Gijs van der Sanden, beiden ervaringsdeskundigen, openen in dit programma het gesprek over rouw – met elkaar en met gasten.

Benieuwd wie er nog meer aan tafel schuift? Houd de pagina in de gaten voor de nieuwste updates.

Sprekers

Liesbeth Rasker (1988) verloor op tienjarige leeftijd haar moeder en was 29 toen haar ‘neptante’ Renate Dorresteijn overleed. Ze maakte de podcast Dag voor Dag, waarin ze met verschillende mensen in gesprek gaat die een dierbare hebben verloren. Binnenkort verschijnt het tweede seizoen.

Gijs van der Sanden (1986) was negentien toen zijn vader plotseling stierf, vier jaar later verloor hij ook zijn moeder. Over zijn rouw en zoektocht naar houvast schreef hij het boek De dingen die je vergeet (2021), dat begin dit jaar uitkwam.

Paul Sin Nam Rigter maakte als regisseur de documentaire ‘Dood in de Bijlmer’ die in première ging op het IDFA. De film laat zien hoe verschillend er door de gemeenschappen in de Bijlmer gerouwd wordt. Als acteur is Rigter bekend van o.a. de tv-programma’s ‘Klokhuis’, ‘Spangas’ en ‘Klem’.

Joost Prinsen is acteur, schrijver, zanger en presentator. Hij speelde onder andere in de Stratenmakeropzeeshow, Klokhuis en De Zevensprong en presenteerde tot 2015 de televisiequiz Met het mes op tafel. Eind juni komt zijn boek Na Emma uit waarin hij verslag doet van de twaalf maanden na de dood van zijn vrouw.

Babette te Winkel is humanistica en oprichter van Verlieskunst, een site met essays, verhalen, een rouwwoordenboek en kaarten. Haar missie is om een nieuwe beeldtaal te creëren voor verlies. In samenwerking met verschillende illustratoren en kunstenaars ontwerp ze Verlieskaarten, een alternatief voor de traditionele condoleancekaarten.

Sprekers

Joost Prinsen Acteur, presentator, schrijver
Paul Sin Nam Rigtero.a. regisseur Dood in de Bijlmer
Babet te Winkelhumanistica en initiatiefnemer van Verlieskunst

Foto: Angeliek de Jonge

Livestream

Onze programma’s zijn overal gratis live mee te kijken. De livestream verschijnt circa 5 minuten voor de start van het programma op deze programmapagina. Waardeer je de (online) programmering van De Balie en wil je een bijdrage doen?