TV NL EN

Tolerantie als antwoord op de vluchtelingencrisis

DUUR
120 minuten

Lecture and Q & A in english. Video On Demand: De Balie TV + De Balie Vimeo. De tweede Pim de Kuijer lezing wordt dit jaar gegeven door Dennis Gratz, een 37-jarige parlementslid in Bosnië, en schrijver, academicus en filmmaker. Gratz spreekt op 1 april over wat volgens hem het antwoord is op de huidige vluchtelingencrisis. Tijdens de Balkanoorlog verbleef hij zelf vijf jaar als vluchteling in Duitsland. Die jaren beïnvloedden hem zo sterk, dat hij zijn naam Muhamed Gracić verduitste tot Dennis Gratz. "We kregen een beetje geld en een dak boven ons hoofd, ik leerde de taal en werd onderdeel van een nieuwe samenleving". 

Die ervaring tekende Dennis Gratz, die zich later in zijn werk als academicus, schrijver en politicus inzette voor een meer tolerante samenleving. "Ik wil leven in een wereld waar het niet uitmaakt of je Dennis of Muhamed heet, waar alleen je eigen woorden en daden tellen." 

Volgens de Bosnische politicus ligt daar ook de oplossing voor de huidige vluchtelingencrisis. "Het gaat niet om een technocratische oplossing voor een complex probleem, maar om de vraag wat ons Europeaan maakt. Voor mij is dat het besef dat diversiteit een kracht is, geen zwakte." 

De Pim de Kuijer Lezing biedt jaarlijks een podium voor een wereldverbeteraar die laat zien dat je op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk kan brengen. De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 17 juli op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 overleed. Pim was politiek actief voor D66 en lobbyist voor StopAidsNow! Eerder werkte hij voor het Europees Parlement en was hij diplomaat voor de EU in Maleisië. Als verkiezingswaarnemer nam hij deel aan missies in Sierra Leone, Egypte, en Oekraïne.

Vriend worden? Voor €50,- per jaar ben je al Vriend en krijg je jaarlijks toegang tot de lezing. Tevens ontvang je uitnodiging aanwezig te zijn bij het diner met de spreker voorafgaand aan de Lezing. De kosten voor het diner zijn niet inbegrepen. Nadere informatie hierover volgt spoedig.